• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15(65) | 20.08.2020 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15(65) | 20.08.2020 р.

Це – вже шістдесят п’ятий загалом (і п’ятнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що фізособам-«єдинникам» робити з Книгами обліку у 2021 році;
  • розповімо, чи є доходом для ФОП карантинна допомога по частковому безробіттю;
  • з’ясуємо, як з 23 травня «єдинникам» ІІІ групи повідомляти про зміни в облікових даних;
  • визначимося, на кого з фізосіб-«єдинників» не поширюється обов'язок ведення товарного обліку;
  • проінформуємо, що з вересня платити допомогу на дітей «єдинників» І та ІІ груп не будуть.

Гарного вам читання!

 

***

Що фізособам-«єдинникам» робити з Книгами обліку у 2021 році?
З 1 січня 2021 року фізичні особи-платники єдиного податку І і ІІ груп та ІІІ групи – неплатники ПДВ вестимуть облік діяльності у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а підприємці ІІІ групи – платники ПДВ – у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Але до 31 грудня 2020 року згідно з вимогами ПКУ ФОП– платники єдиного податку I, II та III груп, які не є платниками ПДВ, ведуть за встановленою формою Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, а єдинники III групи – платники ПДВ – ведуть Книгу обліку доходів та витрат. Такі Книги мають бути зареєстрованими в податкових інспекціях за місцем обліку.

І ще. Книги обліку, які ведуть фізичні особи-підприємці необхідно зберігати у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Тобто фізичні особи – підприємці, які не вестимуть Книгу з 1 січня 2021 року у зв’язку з запровадженням ведення обліку доходу в довільній формі, мають її зберігати ще 3 роки. Про це все ми писали ось тут.

 

Чи є доходом для ФОП карантинна допомога по частковому безробіттю? 
Податківці у підкатегорії 103.02 «ЗІР» зазначили, що порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину визначений ст. 47-1 розд. VIII Закону №5067.

Але оскільки дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, не пов’язаний з результатом від здійснення господарської діяльності такого підприємця, то такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Відповідно дохід ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю з 2 квітня 2020 року на період карантину, який виплачується (надається) такому платнику відповідно до ст. 47-1 Закону №5067, звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором. Про це читайте тут.

 

На кого з фізосіб-«єдинників» не поширюється обов'язок ведення товарного обліку
Тернопільські податківці зауважили, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону №265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

 

Як з 23 травня «єдинникам» ІІІ групи повідомляти про зміни в облікових даних?
Запорізькі податківці зауважили, що Законом №466 були передбачені зміни щодо застосування спрощеної системи оподаткування.

Так, з 23 травня платниками єдиного податку третьої групи у разі зміни податкової адреси, місця провадження господарської діяльності Заява для застосування спрощеної системи оподаткування та звітності (розділ 5.4) подається не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ПКУ) (раніше така заява подавалась разом з декларацією з єдиного податку за звітний квартал, у якому відбулися зміни). Про це читайте ось тут.

 

З вересня платити допомогу на дітей «єдинників» І та ІІ груп не будуть
Нагадаємо, що Кабмін постановою від 22.07.2020 р. №641 прийняв рішення припинити виплати тимчасової допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям I та II групи з вересня цього року. 

5 серпня на черговому засіданні Уряд схвалив проект постанови "Про часткове відновлення видатків за бюджетною програмою у сфері приватизації державного майна за рахунок фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками".

Нею Кабмін урізав виплати на дітей ФОП на 48,4 млн гривень. Ці кошти будуть перенаправлені для часткового відновлення видатків за бюджетною програмою 6611020 «Заходи, пов'язані з проведенням приватизації державного майна».

Про це докладніше ми розповідали у своїй новині за посиланням.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»