• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №21(71) | 26.11.2020 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №21(71) | 26.11.2020 р.

Це – вже сімдесят перший загалом (і двадцять перший у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що ВРУ не підтримала законопроєкт Гетманцева щодо відтермінування обов’язкових РРО;
  • розповімо, що Уряд планує відновити виплату допомоги на дітей фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп;
  • підкреслимо, що Президент надав доручення Уряду внести до ВРУ компромісний законопроєкт щодо РРО;
  • з’ясуємо, чи можуть юрособи-«єдинники» перейти з 5% та 3% ЄП посеред року;
  • дізнаємося, як визначати дохід юрособі-«єдиннику» у разі експорту товарів;
  • визначимося, чи треба юрособі-«єдиннику» переходити на загальну систему через податковий борг у 1020 грн.

Гарного вам читання!

 

***

Відтермінування РРО для ФОП не буде: Рада не підтримала законопроєкт №4313-д Гетманцева
17 листопада ВРУ на черговому засіданні не підтримала  законопроєкт Д. Гетманцева №4313-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг та лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами - платниками єдиного податку». За нього проголосували лише 17 нардепів. 

Нагадаємо, що попередньо ми мали законопроєкт №4313, який було розглянуто на засіданні ВРУ 4 листопада та відправлено на доопрацювання. Проте він передбачав тільки перенесення строків запровадження нових правил роботи з РРО на 2022 рік, без додаткових обмежень. Докладніше ми писали про це тут.

А от законопроєкт №4313-д, крім продовження строків, містив ще й нові умови.

 

Відтермінування РРО для фізосіб-«єдинників»: що вирішили Президент та Уряд?
Під час наради Президента та Уряду 19 листопада  Шмигаль наголосив, що підприємці наполягають на скасуванні вимоги про видачу чеків під час безготівкового розрахунку, а також на дефіскалізації продажу товарів, крім ліків, платниками єдиного податку за безготівковим розрахунком.

«Уся готівка, весь кеш, крім платників податків першої групи, має дефіскалізуватися. Тобто це така комплексна позиція. Більшість бізнесу з цим погоджується. Бізнес це сприймає. Тому що якщо йде розрахунок готівковими коштами, має бути відповідний фіскальний чек. Всі інші моменти, які могли б використовуватися, ми опрацювали. Зокрема, в інтернет-торгівлі – фіскалізація лише за готівку. Всі електронні РРО сьогодні доступні», – заявив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр України розповів, що Уряд планує внести зміни до закону про захист прав споживачів щодо скасування норми про наявність чека як обов’язкового елемента для обміну чи повернення товару покупцем. Чекаємо далі.

 

Допомогу на дітей для ФОП відновлять з 1 листопада по 31 грудня: проєкт постанови КМУ 
16 листопада на сайті СПО профспілок  оприлюднено для обговорення проєкт постанови КМУ «Деякі питання виплати соціальної допомоги на дітей фізичним особам – підприємцям». Переглянути його можна тут>>

Проєкт акта передбачає відновити виплату допомоги на дітей з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р. Зокрема:

  • продовжити виплату допомоги на дітей особам, які її отримували у травні-серпні 2020 року, у грудні 2020 року за листопад-грудень 2020 року без подання нової заяви та необхідних документів;

  • призначити та виплатити у листопаді та грудні 2020 року допомогу на дітей особам, які звернуться за її призначенням зі заявою та необхідними документами до 15 грудня 2020 року.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її опублікування та буде застосовуватися з 1 листопада 2020 року.

 

Чи можуть юрособи-«єдинники» перейти з 5% та 3% ЄП посеред року?
Полтавські податківці наголосили, що ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3%, може бути обрана, зокрема, платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5%, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу застосування нової ставки та реєстрації  платником ПДВ. Це передбачено пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ.

На підставі цієї норми податківці підкреслили, що  юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 %,  мають право протягом року змінити ставку на 3 %  за умови реєстрації платниками ПДВ.

 

Юрособа-«єдинник» експортує товари: як визначити дохід?
Запорізькі податківці зауважили, що дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Але грунтуючись на нормах П(С)БО 21 податківці вказали й про сплив курсової різниці на дохід «єдинників».

Якщо іноземна валюта, яка надійшла на валютний рахунок платника єдиного податку від здійснення операції з експорту товарів (робіт, послуг):

  • продається до дати звітного балансу (протягом одного кварталу), то у складі доходу враховується тільки позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу цієї валюти, та доходом, отриманим від здійснення перерахунку такої іноземної валюти в гривні на дату її надходження на валютний рахунок;

  • до кінця кварталу (до дати звітного балансу) обліковується на рахунку, то на дату закінчення звітного кварталу здійснюється перерахунок такої іноземної валюти відповідно до положень бухгалтерського обліку з відповідним врахуванням у складі доходу тільки позитивної різниці від здійснення такого перерахунку.

У разі продажу іноземної валюти після дати звітного балансу у складі доходу враховується тільки позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу цієї валюти, та доходом, отриманим від перерахунку такої іноземної валюти в гривні на дату закінчення попереднього звітного кварталу.

 

Юрособа-«єдинник» має заборгованість з ЄП понад 1020 грн: чи є наслідки?
Податківці у підкатегорії 108.01.01 «ЗІР» зауважили: якщо у юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи виник в середині кварталу податковий борг у сумі понад 1020 грн, то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на сплату інших податків і зборів починається з 1 числа місяця, наступного за кварталом, в якому виник такий борг. При цьому протягом шести наступних місяців у такого платника перевіряється наявність боргу на кожне 1 число місяця.

Тобто, якщо податковий борг в сумі понад 1020 грн, який обліковується у юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, то такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця). Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»