• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №03(76) | 03.03.2021 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №03(76) | 03.03.2021 р.

Це – вже сімдесят шостий загалом (і третій у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, як «єдинникам» отримати витяг в електронній формі;
  • розповімо, як визначається дата отримання доходу «єдинником»;
  • визначимося, чи потрібно при оплаті за онлайн-доступ та інтернет-консультації через WayForPay застосовувати РРО;
  • нагадаємо, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати в оренду нерухомість як фізособа;
  • з’ясуємо, які наслідки чекають юрособу-«єдинника» при ліквідації через наявність неповернутої фіндопомоги.

Гарного вам читання!

***

 

Як «єдинникам» отримати витяг в електронній формі?
Харківські податківці наголосили, що «єдинник» має можливість переглянути та роздрукувати, зокрема, електронний Витяг з реєстру платників єдиного податку (для якого платник зазначив у Запиті спосіб отримання відповіді: «в електронному вигляді») засобами сервісу «Електронний кабінет»:

  • Варіант 1. Режим «Вхідні/вихідні документи», розділ «Вхідні», або

  • Варіант 2. Режим «Перегляд звітності» до надісланого Запиту (код форми F1302101) надходить відповідь - Витяг (код форми F1402101) у вигляді додаткової закладки до форми.

Якщо з будь-яких причин платники не отримали Витяг з реєстру платників єдиного податку, можна сформувати та направити Запит про отримання Витягу з реєстру платників єдиного податку повторно (наприклад, за допомогою безкоштовного сервісу «Електронний кабінет», режим «Введення звітності», у поточному звітному періоді обрати код форми F1302101 – Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку).

 

Дата отримання доходу «єдинником»: як визначається?
Наразі датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Про це ми писали тут.

 

Оплата за онлайн-доступ та інтернет-консультації через WayForPay: чи потрібен РРО? 
В  ІПК від 16.01.2021 р. №174/ІПК/15-32-07-05-06 одеським податківцям задали два запитання, на одне з яких вони відповіли чітко, а друге – відбулися цитатою зі Закону про РРО.

Зокрема, в цій ІПК податківці дотримуються позиції, що продаж ліцензій на використання онлайн ресурсу та надання консультацій за допомогою інтернету є послугами (тобто операцією з надання послуг), які надаються на платній основі.

Отже, перша умова відсутності застосування РРО та ПРРО виконана.

А ось щодо другої умови  податківці навели цитату з п. 14 ст. 9 Закону про РРО.

На їхню думку, застосування РРО та/або ПРРО є не обов'язковим при здійсненні:

  • або виключно шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку;

  • або проведення розрахунків за послуги (в тому числі перелічені) виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Таким чином, незважаючи, що у запиті на ІПК платник податку запитував про конкретний платіжний сервіс (WayForPay), податківці відповідь надають, зазначаючи загальний термін для звільнення оплати за послуги від РРО «сервіс переказу коштів».

Тому наразі не зрозуміло, яким чином така ІПК зможе захистити платника податків при документальній перевірці.

І поки законодавчо (внесенням відповідних правок до Закону про РРО) це питання не буде врегульовано остаточно, ставити крапку в цій проблемі ще зарано.

Про це все ми писали тут.

 

Чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати в оренду нерухомість як фізособа?
Податківці у підкатегорії 107.01.04 «ЗІР» наголосили, що згідно з ч. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Тобто вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Окремо вони нагадали, що не можуть бути єдинниками І-ІІІ груп, зокрема, ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (пп. 291.5.3 ПКУ).

Отже, фізособа-«єдинник» ІІ групи при обранні виду господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», що зазначений у реєстрі платників єдиного податку, не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа. Про це ми зазначали тут.

 

Юрособа-«єдинник» отримала поворотну фіндопомогу та вирішила ліквідуватися: які наслідки?
Луганські податківці зауважили, що сума поворотної фінансової допомоги не включається до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку за умови повернення протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Якщо суми поворотної фінансової допомоги, що відповідно до норм ст. 112 ЦКУ вважаються погашеними або не повертаються за домовленістю сторін, то не виконується умова пп. 3 п. 292.11 ПКУ щодо повернення суми поворотної фінансової допомоги. У цьому випадку сума поворотної фінансової допомоги включається до складу доходу платника єдиного податку – юридичної особи.

 

***

Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»