• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №04(77) | 17.03.2021 р.

Сімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №04(77) | 17.03.2021 р.

Це – вже сімдесят сьомий загалом (і четвертий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо правила визнання доходу фізособи-«єдинника» у разі отримання коштів через термінал;
  • зупинимося на особливостях документального оформлення закупівлі фізособою-«єдинником» сільгосппродукції у населення;
  • визначимося, як бути у разі помилкового зазначення у декларації більшої суми доходу;
  • з’ясуємо, як відображаються щомісячні авансові внески в декларації фізосіб-«єдинників» І і ІІ груп;
  • розкажемо, як звітувати фізособам-«єдинникам» у разі припинення діяльності до 1 квітня 2021 року.

Гарного вам читання!

***

 

Фізособа-«єдинник» отримує кошти через платіжний термінал: що з доходом?
Податківці у підкатегорії 107.01.03 «ЗІР» зазначили, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Отже, якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) з використанням платіжних терміналів зі суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг) з врахуванням відсотків (комісії) банку.

При цьому датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» закуповує сільгосппродукцію у населення: як документально оформити? 
Рівненські податківці підкреслили, що за п. 44.1 ПКУ всі платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Саме тому у разі придбання сільгосппродукції у населення слід складати закупівельний акт чи відомість.

Закупівельний акт та закупівельна відомість повинні містити, зокрема, такі дані: місце укладання угоди; прізвище, ім’я, по батькові продавця; найменування продукції; ціну одиниці продукції; обсяг проданої продукції; суму виплачених коштів; підпис продавця про отримання даних коштів.

У цих документах слід також зазначити: реєстраційний номер облікової картки платника податків – продавця сільськогосподарської продукції або серію та номер паспорта (якщо продавець через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті); реквізити Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (форма №3ДФ).

 

Помилково вказали більшу суму доходу в декларації з єдиного податку: як виправити?
Тернопільські податківці вказали, що у разі подання уточнюючої Декларації у полях 02 та 03 такої Декларації податковий (звітний) період та податковий (звітний) період, який уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється.

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій Декларації, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, залежно від обраної групи, зазначає правильні показники господарської діяльності за звітний (податковий) період, що уточнюється у відповідних розділах з ІІ по ІV Декларації, та визначає:

  • податкове зобов’язання за звітний (податковий) період, що уточнюється в розділі V Декларації (рядки 08 – 14);

  • суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання по єдиному податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, суму пені та штрафу (в розмірі 3% від суми збільшення) у розділі VІ Декларації (рядки 15-20).

 

Як відображаються щомісячні авансові внески в декларації фізосіб-«єдинників» І і ІІ груп
Згідно з абзацами першим – другим п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

На підставі цих норм податківці зауважили, що  фізособи-«єдинники» І та ІІ груп в декларації платника єдиного податку відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення ними фактичної сплати єдиного податку у вигляді авансового внеску за податковий (звітний) період. Про це ми зазначали тут.

 

За якою формою слід відзвітувати фізособі-«єдиннику» при ліквідації?
1 січня 2021 року набрав чинності наказ Мінфіну від 09.12.2020 р. №752 , яким викладено у новій редакції форму декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. Ця декларація подається за податкові звітні періоди 2021 року (п. 2 Наказу №752).

Проте у разі подання останньої податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця до 01.04.2021 року, така декларація подається за формою у редакції, чинній до 01.01.2021 р. Про це ми зазначали ось тут.

 *** 

 

Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»