• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №08(81) | 02.06.2021 р.

Вісімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №08(81) | 02.06.2021 р.

Це – вже вісімдесят перший загалом (і восьмий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло майже три  тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» 1 групи при здійсненні перукарських послуг надавати послуги манікюру, візажу;
  • розповімо, чи можуть юрособи-«єдинники» продавати ОЗ за ціною, нижчою ніж оціночна вартість;
  • з’ясуємо, чи вважається електронний витяг з реєстру «єдинників» оригіналом;
  • підкреслимо, що наявність заборонених видів діяльності не є підставою для відмови у реєстрації «єдинника» 3 групи;
  • визначимося, чи може ФОП оформити відпустку для догляду за дитиною.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може фізособа-«єдинник» 1 групи при здійсненні перукарських послуг надавати послуги манікюру, візажу?
Одеські податківці вказали, що відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень належать до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси».

Згідно з наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396  клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Отже,ФОП – платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

 

Чи можуть юрособи-«єдинники» продавати ОЗ за ціною, нижчою ніж оціночна вартість?
Тернопільські податківці зауважили, що згідно з п. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юрособами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Враховуючи вищенаведене, з метою визначення доходу від продажу основних засобів, однією зі складових є сума коштів, отримана від продажу таких основних засобів, яка визначається згідно з договором про продаж основних засобів. Для юросіб – платників єдиного податку нормами ПКУ не передбачено обов’язкової умови щодо продажу основних засобів за ціною, не нижче їх оціночної вартості.

 

Чи вважається електронний витяг з реєстру «єдинників» оригіналом?
Одеські податківці зауважили, що юрособа-«єдинник» ІІІ групи за допомогою режиму «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету має можливість створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС «Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку» (форма J1302101).

При формуванні зазначеного запиту з обраним способом отримання витягу «в електронному вигляді» платник податків отримує в електронній формі «Витяг з реєстру єдиного податку» (форма J140210) у вкладці «Вхідні» режиму «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом, оскільки електронний документ, не засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС не є аналогом документа, виданого контролюючим органом у паперовій формі.

 

Наявність заборонених видів діяльності не є підставою для відмови у реєстрації «єдинника» 3 групи
Тернопільські податківці вказали, що види діяльності, які не дають права суб’єктам господарювання (юридичним особам) бути платниками єдиного податку у разі їх здійснення, наведено у пп. 291.5.1 ПКУ.

Юридичні особи – платники єдиного податку відповідно до пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Отже, наявність у ЄДР або у статуті юридичної особи таких видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, не є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку за умови, що такі види діяльності не здійснюються.

 

Чи може ФОП оформити відпустку для догляду за дитиною?
Фахівці Держпраці наголосили, що у статті 2 Закону про відпустки зазначено: «Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають в трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у фізичної особи (далі – підприємство)». Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 1 ст. 18 Закону).

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 42 ГКУ підприємництво – це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик господарська діяльність щодо здійснення суб’єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів за одержання прибутку, то на неї не поширюється вищевикладенні норми Закону, тобто вона не має права на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»