• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №10(83) | 08.07.2021 р.

Вісімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №10(83) | 08.07.2021 р.

Це – вже вісімдесят третій загалом (і десятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, чи треба звітувати з нулями фізособам-«єдинникам» ІІІ групи;
  • розповімо, коли фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп слід було сплатити ЄП за червень;
  • підкреслимо, що з 1 червня платники єдиного податку І групи сплачують ЄСВ;
  • зауважимо, що ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу;
  • дізнаємося, як фізособам-«єдинникам» заповнювати додаток 1 до єдиної звітності за 2021 рік.

Гарного вам читання!

***

 

Чи треба звітувати з нулями фізособам-«єдинникам» ІІІ групи?
Тернопільські податківці вказали, що податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ПКУ.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Тож за відсутності у фізосіб-«єдинників» ІІІ групи протягом І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, декларація за такі періоди не подається.

Якщо платники єдиного податку третьої групи декларували доходи протягом будь-якого кварталу поточного року, то такі доходи знову повинні бути відображені в декларації за звітний рік без сплати єдиного податку.

 

Коли фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп слід сплатити ЄП за червень?
Київські податківці наголосили, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Тобто граничним терміном сплати зазначеними категоріями платників авансових внесків з єдиного податку за червень 2021 року було 18 червня 2021 року.

При цьому за червень мають сплатити вперше у 2021 році єдиний податок «єдинники» 1 групи. Але поки діє карантин (до 31 серпня) для всіх «єдинників» не буде штрафів за несвоєчасну сплату ЄП.

З 1 червня платники єдиного податку І групи сплачують ЄСВ
Дніпропетровські податківці підкреслили, що платники єдиного податку І групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску з грудня 2020 року по травень 2021 року включно.

При цьому вказаний період включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску.

Але з 1 червня 2021 року для платників єдиного податку І групи відновлено обов’язок сплати єдиного податку та єдиного внеску за червень 2021 року. 

ЄСВ за червень  слід сплатити до 20 липня 2021 року.

 

ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу
Тернопільські податківці зазначили, що фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Від себе зазначимо, що така позиція податківців не нова, ми про неї писали тут. Тоді ж вказували на певні нюанси:

  • одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. Але податківці не уточнюють, що вони вважають за постійну основу і одноразове надання (раз на місяць, на рік чи за весь період існування) стосовно надання позик (поворотної фіндопомоги);
     
  • якщо фіндопомога повертається ФОП-«єдиннику», то він має включити її до доходу, який оподатковується єдиним податком. 

Проте зауважимо, що такі висновки наводяться податківцями в індивідуальних податкових консультаціях або на свої сайтах. І такі роз'яснення не мають сили закону. Прямої заборони надавати поворотну фіндопомогу для спрощенців ПКУ не встановлено.

 

Як складати декларацію з ЄП + ЄСВ за 2021 рік: роз'яснення для ФОП І групи 
Податківці у «ЗІР» розповіли, що ФОП – платники єдиного податку першої групи, які відповідно до пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 не здійснювали нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску, графи 2 – 4 розд. 9 Додатка 1 в розрізі рядків січень, лютий, березень, квітень, травень звітного 2021 року заповнюють таким чином. У графах 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини», 3 «Розмір єдиного внеску», 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» – на паперових носіях проставляються прочерки, в електронній формі – поле залишається незаповненим. 

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»