• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15(88) | 07.10.2021 р.

Вісімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15(88) | 07.10.2021 р.

Це – вже вісімдесят восьмий загалом (і п’ятнадцятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • визначимося, за яких умов фізособа-«єдинник» може здавати в суборенду нерухомість;
  • з’ясуємо, чи буде виникати дохід у фізособи-«єдинника» у разі відшкодування орендарем компослуг;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам;
  • розповімо, чи можуть ФОП-«єдинники» укласти договір про спільну діяльність;
  • зазначимо, за яких умов неприбутківець може стати «єдинником».

Гарного вам читання!

***

 

За яких умов неприбутківець може стати «єдинником»?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що до третьої групи платників єдиного податку належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати у розмірі на 1 січня (пп. 3 п. 291.4 ПКУ);

Окремо вони наголосили, що види діяльності, які не дозволяють юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведено у п. 291.5 ПКУ.

Крім того, при переході на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно враховувати обмеження щодо сукупності часток засновників у статутному капіталі, встановлене пп. 291.5.5 ПКУ.

На підставі цих нюансів перебування на ЄП, юридична особа, яка внесена до Реєстру, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог та  за умови виключення її з Реєстру.

 

Коли фізособа-«єдинник» може здавати в суборенду нерухомість?
Одеські податківці підкреслили, що за чинними нормами ПКУ не можуть бути платниками ЄП І-ІІІ груп ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів.

Інших обмежень ПКУ не встановлено. Тому податківці наголосили, що ФОП, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

 

Фізособі-«єдиннику» орендар відшкодовує компослуги: що з доходом? 
Луганські податківці зазначили: якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику єдиного податку повністю включається до доходу платника єдиного податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем «єдиннику», то сума цих платежів включається до доходу та оподатковується за обраною ним ставкою. Але винятком є платники єдиного податку другої групи.

Сума відшкодована орендарем комунальних платежів, що згідно з договором не включаються до орендної плати, у платника єдиного податку другої групи буде вважатися доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у реєстрі платників єдиного податку і до такого доходу застосовується ставка єдиного податку згідно з пп. 2 п. 293.4 ПКУ у розмірі 15%.

 

Чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам?
Львівські податківці зауважили, що поняття «населення» у розумінні ПКУ не є специфічним, а використовується у загальному значенні.

Населення – це сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством.

Саме тому фізособа-«єдинник» ІІ групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

 

Чи можуть ФОП-«єдинники» укласти договір про спільну діяльність?
Податківці у  ІПК ДПС від 01.09.2021 р. №3215/ІПК/99-00-04-03-03-06 звернули увагу, що у п. 291.5 ПКУ відсутні застереження щодо укладення підприємцем – платником ЄП договорів про спільну діяльність без створення юридичної особи.

Тобто податківці не заперечують щодо можливості підприємців – платників ЄП укладати з іншими суб’єктами господарювання договори про спільну діяльність без створення юридичної особи.

Проте такі підприємці мають враховувати, що види діяльності в рамках договору про спільну діяльність повинні відповідати тим видам діяльності, здійснення яких дає право застосовувати спрощену систему оподаткування. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»