• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16(89) | 26.10.2021 р.

Вісімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16(89) | 26.10.2021 р.

Це – вже вісімдесят дев’ятий загалом (і шістнадцятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» за наявності у власності нежитлової нерухомості площею понад 900 кв. м здавати її в оренду;
  • наведемо визначення доходу фізосіб-«єдинників» у разі отримання виручки в інвалюті;
  • наголосимо, що з 2022 року всі фізособи-«єдинники» ІІ-IV груп повинні будуть застосовувати РРО;
  • розкажемо, чи виникнуть наслідки у фізособи-«єдинника» 2 групи при отриманні від юрособи коштів за послуги, надані фізособі;
  • визначимося з долею РРО та ПРРО у разі надання фізособою-«єдинником» медпослуг.

Гарного вам читання!

***

ФОП-«єдинник» має нежитлову нерухомість площею понад 900 кв. м: як її здавати в оренду?
Податківці з Київської області наголосили, що за нормами ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів. Це встановлено  пп. 291.5.3 ПКУ.

Окремо в роз’ясненні наведено норму частини 1 ст. 320 ЦКУ. За нею власник має право використовувати своє майно для підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Це також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Саме на підставі цих норм податківці вважають, що фізособа-«єдинник» має право здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 900 кв. метрів, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

 

Визначення доходу фізосіб-«єдинників» у разі отримання виручки в інвалюті
Дохід фізособи-«єдинника», виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу.

Датою ж отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Тобто у разі отримання за договором (контрактом) виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом фізособи-«єдинника» І-ІІІ груп є сума, визначена в договорі (контракті), перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання валюти. Про це ми писали тут.

 

З 2022 року всі фізособи-«єдинники» ІІ-IV груп повинні будуть застосовувати РРО
Донецькі податківці нагадали, що незалежно від обраного виду діяльності з 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО повинні застосовувати підприємці – «єдинники» другої – четвертої груп, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
     
  • лікарські засоби, вироби медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
     
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Всі інші ФОПи протягом 2021 року мають застосовувати РРО у разі отримання доходу понад 220 МЗП (у 2021 році – 1 млн 320 тис. грн).

Проте у 2022 році всі платники єдиного податку другої – четвертої груп мають бути «фіскалізовані». Звісно, це не стосується тих, хто використовує безготівкову форму оплати шляхом отримання доходу на свій рахунок.

 

Фізособа-«єдинник» 2 групи отримала від юрособи кошти за послуги, надані фізособі: чи є наслідки?
Львівські податківці зазначили:  якщо фізособа-«єдинник» ІІ групи надає послуги відповідно до договору та замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Тобто все залежить від того, кому надаються послуги та хто є замовником за договором.

 

Фізособа-«єдинник» надає медпослуги: що з РРО/ПРРО? 
Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи здійснює діяльність з надання медичних послуг, які надаються за наявності відповідної ліцензії, то застосування РРО або ПРРО для такого платника є обов’язковим.

Ні у Законі №265, ні у ПКУ не прописано порядку застосування РРО у разі надання медпослуг за кількома адресами. Але податківці мають власну думку щодо цього.

У коментованій ІПК зроблено такий висновок: якщо фізособа-«єдинник» ІІ групи надає медичні послуги в одному місці здійснення діяльності та планує здійснювати діяльність з надання послуг (навіть не медичних!) за іншою адресою, то такі місця надання послуг слід вважати структурними (відокремленими) підрозділами.

Хоча «підрозділи» у фізичної особи виглядають як нонсенс, іншої назви для різних адрес надання послуг податківці не придумали. Та, на нашу думку, йдеться все ж таки про постійні місця надання послуг (а не про разовий виїзд для надання послуг за адресою клієнта).   

При цьому, як вважають податківці, такий ФОП зобов’язаний проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах. 

Про це все ми докладно зазначали у коментарі  до ІПК ДПС від 16.09.2021 р. № 3466/ІПК/13-01-07-09-10.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»