• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №03(95) | 16.02.2022 р.

Дев’яносто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №03(95) | 16.02.2022 р.

Це – вже дев’яносто п’ятий загалом (і третій у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що Мінфін розробив типову форму обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи – платників ПДВ;
  • проінформуємо, що Мінцифри запустило спеціальний правовий режим Дія.City;
  • наведемо позицію міністра фінансів щодо боротьби зі «зарплатними» ФОПами;
  • наголосимо, що з 11 лютого діє оновлений Перелік №1336 щодо звільнення від застосування РРО;
  • підкреслимо, що з’явився вже п’ятий законопроєкт щодо зменшення штрафів за незастосування РРО;
  • зазначимо, що всі декларації з єдиного податку планують оновити.

Гарного вам читання!

***

До уваги ФОП-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ)! Розроблено типову форму обліку доходів та витрат 
14 лютого 2022 року Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу (завантажити), яким пропонує затвердити:

  • Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (завантажити);
     
  • Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (завантажити).

До затвердження нової форми ФОП – платники ЄП, які є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів і витрат. 

З метою систематизації отриманих доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку, які є платниками ПДВ, розроблена типова форма. Зокрема, передбачено:

  • ведення окремого обліку доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції;
     
  • можливість її ведення в паперовому, електронному вигляді, у тому числі, через Електронний кабінет. 

 Про це докладніше читайте тут.

 

Мінцифри запустило спеціальний правовий режим Дія.City
8 лютого міністр цифрової політики у своєму Телеграм-каналі розповів про запуск Дія.City. Він наголосив, що ця система є однією з найкращих податкових систем у світі – доступна в будь-якому куточку України як для маленьких стартапів, так і для великих ІТ-компаній.

Проєкт має все для успішної побудови та розвитку ІТ-бізнесу: від сприятливих податків (у 5 разів нижчі, порівняно зі загальною системою оподаткування) до соціальних гарантій для розробників, інструментів захисту інвестицій та інтелектуальної власності.

А в Телеграм-каналі Дії підкреслюється, що резидентами Дія.City можуть стати ІТ-компанії чи стартапи з будь-якого регіону України. Долучитися до Дія.City просто. Тут немає бюрократії, черг та паперової тяганини. Подати заявку можна за декілька хвилин на офіційному сайті Дія.City.

 

«Я би їх не чіпав»: Марченко розповів про боротьбу зі «зарплатними» ФОПами
Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що наразі не варто боротися з виплатами зарплат на ФОПи через чутливість цього питання.

«Якщо ми хочемо рухатися в правильному напрямку, поступово, без жорстких обмежень, треба запровадити РРО і робити діяльність бізнесу прозорою», – додав міністр. 

За його словами, середній та малий бізнес є чутливою категорією людей, і будь-яке рішення у цій сфері варто ухвалювати з точки зору не тільки розуміння інтересів бюджету або справедливості, а й суспільно-політичних настроїв сфери.

 

З 11 лютого діє оновлений Перелік №1336 щодо звільнення від застосування РРО
9 лютого на черговому засіданні КМУ було затверджено Постанову №95 «Про внесення змін до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій». 

Вона набрала чинності 11 лютого 2022 року (з дня її офіційного опублікування в "Урядовому кур'єрі" №28/2022).

Мінрегіон раніше пояснював, що наразі відсутній закон, який регулював віднесення тих чи інших населених пунктів до тієї чи іншої категорії. Саме з огляду на відсутність відповідного законодавчого забезпечення аспекти зазначеного питання регулює Положення УРСР №1654, яке є чинним в частині, що не суперечить Конституції. За його преамбулою до сільських населених пунктів віднесено села та селища. Але в Переліку №1336 щодо незастосування РРО йшлося тільки про села. Саме тому Мінрегіон прийняв рішення внести зміни до Переліку та додати до переліку селища.

 

Зменшення штрафів за незастосування РРО: новий, вже 5-тий законопроєкт
7 лютого 2022 року у ВРУ зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт щодо зменшення штрафів за незастосування РРО - №6561-4 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення адміністрування податків, зборів та інших платежів для державної підтримки малого та середнього бізнесу". Його авторами є нардепи з партії "Батьківщина".

Як зазначено у пояснювальній записцізаконопроєктом пропонується:

1) Не застосовувати ФОП - платниками єдиного податку РРО та/або ПРРО, якщо вони належать до першої групи або до другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, які не є платниками ПДВ, у разі продажу товарів (надання послуг) за умови здійснення розрахунків за такі товари (послуги) за допомогою платіжних пристроїв (терміналів).

2) Зменшити суми податкових зобов’язань ФОП.

 

Всі декларації з єдиного податку будуть оновлені
2 лютого 2022 року Мінфін опублікував проєкт Наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (завантажити). 

У новій редакції пропонується викласти:

  • декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (завантажити);
     
  • декларацію платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

 Проєктом наказу пропонується доповнити податкові декларації додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. Тобто зміст декларацій не зміниться, а лише доповниться новими графами та додатками.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»