• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №3(17) | 26.03.2019 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №3(17) | 26.03.2019 р.

Це – вже сімнадцятий (і третій у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про затвердження форми висновку для ЗЕД-операцій;
  • визначимося, які податки доведеться сплачувати фізособі-«єдиннику» при замовленні реклами у нерезидента;
  • дізнаємося, до кого з суб'єктів ЗЕД застосовують «старі» штрафи;
  • проінформуємо про затвердження декларації транскордонного переміщення фізособами інвалюти;
  • розповімо про нові правила визначення країни походження товару при імпорті;
  • наведемо строки для використання сум зі старих митних рахунків;
  • з’ясуємо, чи впливає договір про відступлення права вимоги на граничні строки ЗЕД-розрахунків.

Гарного вам читання!

***

Затверджено форму висновку для ЗЕД-операцій
12 березня набрав чинності наказ Мінекономрозвитку від 27.02.2019 р. №329, яким затверджено:

  • форму заяви на одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Нацбанком;

  • Інструкцію щодо заповнення форми заяви на одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Нацбанком;

  • форму висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Нацбанком.


До кого з суб'єктів ЗЕД застосовують «старі» штрафи?
Дніпропетровські податківці звернули увагу, що відповідно до п. 8 ст. 16 Закону №2473 уповноважені установи, суб’єкти валютних операцій, які до дня введення в дію Закону №2473 (до 07.02.2019 р.) порушили вимоги Декрету КМУ №15-93, Указу Президента України №734 та (або) нормативно-правових актів НБУ з питань валютного регулювання та контролю, несуть відповідальність, передбачену законодавством України, що діяло на день вчинення таких порушень.


Уряд затвердив декларацію транскордонного переміщення фізособами інвалюти
Постановою від 27.02.2019 р. №203 Кабміном передбачені норми щодо особливостей декларування платіжних документів та цінних паперів, виражених у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах.

Також нею затверджено форму декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей та порядок її заповнення.


З 17 березня країна походження товару при імпорті визначається по-новому
17 березня набрала чинності постанова КМУ від 27.02.2019 р. №144. Нею замінено «старий» перелік виробничих і технологічних операцій, за якими визначається країна походження при імпорті в Україну товару, на перелік, встановлений Додатком 22-01 до Делегованого Регламенту Комісії (ЄС) № 2015/2446 від 28 липня 2015 року.

Порівняно з переліком, який втратив чинність, даний Перелік:

  • доповнено новими товарами у кількості 465 товарних позицій згідно з УКТ ЗЕД. Зокрема, це стосується кондитерських виробів, текстильної продукції, кухонних приладів та виробів з чорних металів тощо;

  • до товарів застосовано нові критерії достатньої переробки на рівні перших 4, 6, 8 знаків згідно з УКТ ЗЕД та додаткові (альтернативні) правила походження, що спрощує процедуру отримання товаром статусу країни походження та доступ до зовнішніх ринків.


Залишилися кошти на рахунках митниці? До 16 квітня їх можна використати
Податківці нагадали, що з 18 березня всі митниці ДФС працюють з «Єдиним рахунком» – новою системою справляння митних платежів. З цієї дати підприємства можуть перераховувати кошти авансових платежів виключно на єдиний рахунок.

Рахунки митниць ДФС для поповнення авансових платежів підприємствами заблоковані. Але з 18 березня до 16 квітня 2019 року залишки коштів підприємств на рахунках митниць ДФС можуть бути використані для митного оформлення товарів.

Повернення підприємствам коштів авансових платежів будуть здійснюватися протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок.


І наостанок – дві аналітики від редакції
Фізособа-«єдинник» займається проведенням семінарів. Але для здійснення своєї діяльності придбаває від нерезидента послуги з реклами та коучингу. Які податки йому треба сплатити? Про це ми розповідали тут.

Якщо борг нерезидента буде «продано» іншій особі, то чи вплине це на перебіг терміну для здійснення розрахунків за ЗЕД-операціями? Відповідь читайте ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»