• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №4(18) | 24.04.2019 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №4(18) | 24.04.2019 р.

Це – вже вісімнадцятий (і четвертий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

Сьогодні ми:

  • зупинимося на планах Уряду змінити Конвенцію між Урядами України і Австрії;
  • поговоримо про введення нових ставок мита на експорт металобрухту;
  • проінформуємо, що 16 квітня закінчилася друга фаза проекту «Єдиний казначейський рахунок»;
  • пояснимо, чому розрахунки за ЗЕД-договорами можна проводити виключно через банки;
  • розповімо про нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції;
  • нагадаємо, як визначається код транспортних засобів згідно з УКТ ЗЕД.

Гарного вам читання!

***

 

Конвенцію між Урядами України і Австрії змінять
Проект Протоколу, який підготовлено відповідно до Модельної Конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку, передбачає збільшення:

  • загальної ставки оподаткування дивідендів з 10% до 15%;

  •  загальної ставки оподаткування процентів з 2% до 5%;

  • ставки оподаткування роялті, які сплачуються за користування будь-яким авторським правом на наукову працю, патент, торгову марку, дизайн або модель, план, таємну формулу або процес, або за інформацію, що стосується промислового, комерційного або наукового досвіду з 0% до 5%;

  • ставки оподаткування роялті за користування авторським правом на літературні твори або твори мистецтва, включаючи кінематографічні фільми і фільми, або плівки для радіомовлення чи телебачення з 5% до 10%.

Про все це читайте у цій новині.

 

Президент схвалив підвищення експортного мита на металобрухт
Президент Петро Порошенко підписав 4 квітня Закон від 28.02.2019 р. №2700-VIII. Він передбачає підвищення мита на експорт металобрухту з 42 євро до 58 євро за тонну терміном на шість років.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його було опубліковано в «Голосі України» від 04.04.2019 р. №65.

Тож нові ставки почали діяти з 5 квітня 2019 року.

 

Як визначається код транспортних засобів згідно з УКТ ЗЕД?
Чернівецькі податківці зауважили, що згідно з вимогами УКТ ЗЕД МТЗ розглядаються у товарній групі 87.

Трактори (за винятком тракторів товарної позиції 8709) класифікуються у товарній позиції 8701 згідно з УКТ ЗЕД.

МТЗ, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, класифікуються у товарній позиції 8702 згідно з УКТ ЗЕД.

Автомобілі легкові та інші МТЗ, призначені головним чином для перевезення людей (крім МТЗ товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі, класифікуються у товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД.

МТЗ для перевезення вантажів класифікуються у товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД. МТЗ спеціального призначення, крім призначених головним чином для перевезення людей або вантажів (наприклад, автомобілі вантажні для аварійного ремонту, автокрани, автомобілі пожежні, автобетономішалки, автомобілі прибиральні для доріг, автомобілі поливомийні, автомобілі-майстерні, радіологічні автомобілі) класифікуються у товарній позиції 8705 згідно з УКТ ЗЕД.

 

16 квітня закінчилася друга фаза проекту «Єдиний казначейський рахунок»
Херсонські податківці нагадали, що з 16 квітня можливості списання коштів з депозитних рахунків митниць при митному оформленні товарів підприємств не буде. Залишки коштів підприємств на рахунках митниць підлягатимуть поверненню.

Повернення підприємствами коштів авансових платежів (передоплати) здійснюється в установленому порядку.

Разом з цим, депозитні рахунки 3734, відкриті в ГУ Казначейства у м. Києві на ім'я відповідних митниць ДФС, для зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться громадянами, будуть використовуватися у звичайному режимі.

 

Розрахунки за ЗЕД-договорами можна проводити виключно через банки
Подактівці у підкатегорії 114.02 «ЗІР» наголосили, що до поточних торговельних операцій належать операції, зазначені у пп. 1 п. 4 розділу I Положення №2. А саме: розрахунки за експорт та імпорт товару (включаючи сплату штрафів, пені, бонусів, відшкодування супутніх витрат у зв’язку із виконанням зовнішньоекономічного договору, відшкодування збитків у зв’язку із невиконанням зовнішньоекономічного договору), включаючи такі розрахунки на території України.

На підставі цієї інформації податківці зробили висновок: розрахунки між резидентами і нерезидентами за такими валютними операціями як експорт та імпорт товарів, послуг, робіт здійснюються виключно через банки в іноземній валюті та гривні.

 

З'явилися нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції
Наказом Мінагрополітики від 16.11.2018 р. №553 затверджено Вимоги щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки.

Основною метою розробки та прийняття наказу є необхідність системного перегляду та оновлення чинних вимог до імпорту, які переважно вже не відповідають сучасним реаліям торговельних відносин. У зв’язку з цим, за підтримки Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в України» було розроблено проект нового наказу.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»