• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №2(27) | 25.02.2020 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №2(27) | 25.02.2020 р.

Це – вже двадцять сьомий (і другий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, як фізособам здійснити розмитнення авто без брокера;
  • поговоримо про ухвалу Урядом проекту змін до Угоди між Україною та Данією;
  • проінформуємо, що Кабмін скасував дію понад 27 тисяч «старих» спецсанкцій ЗЕД;
  • з’ясуємо, коли податківці вважають неправомірним включення курсових різниць до витрат;
  • зупинимося на правилах провадження функцій ДМС в статусі єдиної юрособи.

Гарного Вам читання!

***

 

Уряд скасував дію понад 27 тисяч «старих» спецсанкцій ЗЕД
Кабмін постановою від 04.12.2019 р. №1180 скасував дію спеціальних санкцій, застосованих до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та іноземних суб’єктів господарської діяльності відповідно до статті 37 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність»  до 7 лютого 2019 року.

Як повідомило Мінекономіки, це рішення практично реалізує низку заходів, направлених на валютну лібералізацію відповідно до Закону «Про валюту та валютні операції» та приводить у відповідність норми вищезгаданих законів. Важливо, що скасовуються також раніше застосовані (до введення у дію Закону «Про валюту та валютні операції») спеціальні санкції.

Постанова набере чинності через 30 днів з дня її опублікування. Її було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 04.02.2020 р. №21. Відповідно постанова почне діяти з 5 березня. Про це ми писали тут.

 

Розмитнення авто фізособами без брокера
ДМС розповіла, що робити для самостійного декларування громадянами легкових автомобілів, які ввозяться або ввезені ними на митну територію України і підлягають випуску в режим вільного використання.

1. Перед заповненням митної декларації доцільно ознайомитися з Порядком заповнення митних декларацій, затвердженим Наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651.

2. Декларації обробляються працівниками митниці в порядку загальної черги. Якщо декларацію не встигнуть обробити протягом поточної доби, то може змінитися курс валюти і вона не буде прийнята. Тому в разі, якщо вона не з'явиться до кінця доби в розділі «Мої декларації», її необхідно буде переподати наступного дня.

3. Декларант попереджається про відповідальність, передбачену ст. 469, 470, 472, 481, 485 МКУ.

 

Уряд схвалив проект змін до Угоди між Україною та Данією
29 січня Кабінет Міністрів схвалив проект Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Королівства Данія про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень щодо податків на доходи і майно.

Мета документа – внесення змін до Конвенції та приведення її положень у відповідність до Модельної Конвенції ОЕСР.

Документ, зокрема, передбачає:

  • оновлення переліку податків, на які поширюється Конвенція;

  • скасування нульової ставки оподаткування роялті у країні, в якій вони виникають;

  • внесення змін до статті щодо надання допомоги у стягненні податків;

  • розширення можливостей для податкових органів України і Данії здійснювати обмін податковою інформацією;

  • доповнення Конвенції статтею «Право на отримання вигід», що обмежує неправомірне застосування пільгових положень Конвенції.

 

Як податківці перевіряють правомірність витрат при визначенні курсових різниць
Київські податківці зазначили, що під час проведення перевірок особлива увага приділяється аналізу визначення суб’єктами господарювання фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку).

Так, в результаті перевірки одного з підприємств було встановлено завищення витрат в сумі 1 561 975 грн задекларованих суб’єктом господарювання показників за період з 01.01.2016 р. по 30.09.2016 р. у рядку 2180 Звіту «Інші операційні витрати», в тому числі за періодами: півріччя 2016 року на суму1 561 975 грн; 3 квартали 2016 року на суму 1 561 975 грн.

При аналізі рахунка 94 «Інші витрати операційної діяльності» було встановлено кореспонденцію рахунків Дт 945 Кт 461 за 2 кв. 2016 року на загальну суму 1 561 975 грн.

Тож перевіркою було встановлено, що підприємством віднесено до складу «Інших витрат операційної діяльності» курсові різниці, які виникли внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, що є порушенням пп. 134.1.1 ПКУ і національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку: п. 8 П(С)БО 21 та п. 4 П(С)БО 3. Це призвело до завищення витрат та заниження суми фінансового результату до оподаткування.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Втрата територіальними органами ДМС статусу юросіб тягне за собою зміну реквізитів рахунків на сплату митних платежів та реквізитів митних декларацій. Проте Закон №440 нічого не говорить про те, з якого моменту відбудеться ця організація та, відповідно, зміни в реквізитах. Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»