• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №5(30) | 27.05.2020 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №5(30) | 27.05.2020 р.

Це – вже тридцятий (і п’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо, як придбавати валюту та якими є строки розрахунків за нею;
  • зазначимо, що з 15 травня вже можна експортувати спирт;
  • зупинимося на податкових наслідках сплати штрафу або неустойки нерезиденту;
  • наголосимо, що Україна запроваджує антидемпінгові мита для захисту українських товаровиробників;
  • з’ясуємо, чи оподатковуються ПДВ придбання у резидента для довірителя–нерезидента рекламних послуг.

Гарного Вам читання!

***

 

З 15 травня можна буде експортувати спирт: рішення Уряду
13 травня рішенням Уряду прийнято зміни до постанови КМУ №1109, якими дозволено експортувати спирт етиловий з 15 травня, а не з 1 червня, як було встановлено раніше.

Такий дозвіл було затверджено Постановою КМУ від 13.05.2020 р. № 355.

Рішення прийняте на основі того, що підприємства спиртової галузі спроможні забезпечити виробництво спирту в необхідних для України обсягах.

Також прийняті зміни дають можливість ДП «Укрспирт» виробляти дезінфекційні засоби зі спирту етилового за спрощеною процедурою, тимчасово встановленою ПКУ на період дії карантину.

 

Податкові наслідки сплати штрафу або неустойки нерезиденту 
Податківці у ІПК  від 27.04.2020 р. №1696/6/99-00-07-02-02-06/ІПК наголосили, якщо штрафи, пеня та неустойки оподатковуються податком на прибуток і не за нульовою ставкою, то збільшувати фінансовий результат до оподаткування резиденту не потрібно. Але якщо нараховані на користь нерезидента штрафи, пеня, неустойка в Україні не оподатковуються (на підставі міжнародного договору), то фінансовий результат до оподаткування треба збільшити на їх суму.

Податківці про ПДВ у коментованій консультації не пишуть, але ми все ж таки коротко про це зазначимо. У випадку порушення договірних умов і нарахування/сплати неустойки (пені, штрафу, відсотків) за таке порушення, дані суми не є об‘єктом оподаткування ПДВ і на них не виписується податкова накладна. Про це ми писали у своєму коментарі до вищенаведеної ІПК.

 

Україна запроваджує антидемпінгові мита для захисту українських товаровиробників 
22 травня відбулось засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглянуто питання захисту українських товаровиробників від недобросовісного імпорту. В результаті засідання погоджено остаточні та попередні обмежувальні заходи щодо імпорту конкретних груп товарів в Україну.

За результатами проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну сірників походженням з Республіки Білорусь та Російської Федерації встановлене антидемпінгове мито для Білорусі у  розмірі 21,32 %, для РФ у розмірі 45,79 %.

Продовжено дію антидемпінгового мита у розмірі 123 % на імпорт в Україну виробів, виготовлених з чорних металів без електричної ізоляції (за винятком виробів з корозійностійкої (нержавіючої) сталі та виробів для цивільної авіації),  походженням з Китайської Народної Республіки у зв’язку із закінченням строку їх застосування.

 

Чи оподатковуються ПДВ придбання у резидента для довірителя–нерезидента рекламних послуг?
Дніпропетровські податківці наголосили, що місцем постачання придбаних рекламних послуг повіреним–резидентом довірителю–нерезиденту є місце постачання їх за межами митної території України. Тому зазначена операція не є об’єктом оподаткування ПДВ, а повірений–резидент не має права на формування податкового кредиту при придбанні таких послуг.

 

І наостанок –  аналітика від редакції
Для здійснення торговельних операцій в іноземній валюті у СГ виникає потреба в наявності таких коштів на поточному рахунку. Як правило, такі операції пов'язані з імпортом товарів (послуг), розрахунки за якими здійснюються у валюті. Розгляньмо облік придбання валюти у різних ситуаціях. Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»