• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(34) | 22.09.2020 р.

Тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(34) | 22.09.2020 р.

Це – вже тридцять четвертий (і дев’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • зауважимо, що НБУ помилився з курсом валют на 25 серпня, але згодом виправив;
  • наголосимо, що незабаром ДМС ліквідує територіальні митниці та переходитиме до єдиної структури;
  • розповімо, як зазначати код УКТ ЗЕД в фіскальному чеку – повністю чи скорочено;
  • дізнаємося, як здійснюється продаж акцизних марок з 1 липня підприємствам-імпортерам;
  • визначимося, як Держмитслужба відбиратиме до плану-графіка перевірок.

Гарного вам читання!

***

 

НБУ помилився з курсом валют на 25 серпня, але згодом виправив
За інформацією НБУ, 25 серпня внаслідок програмного збою значення офіційного курсу гривні до окремих іноземних валют, встановлені на 25 серпня, були частково некоректно відображені на їхньому сайті.

Станом на 13:46 25 серпня технічні помилки виправлені, інформація є дійсною. Курсові значення були уточнені, зокрема, за окремими іноземними валютами.

Тож всім суб'єктам ЗЕД слід врахувати цю інформацію для правильного відображення в обліку операцій за 25 серпня.

 

Незабаром ДМС ліквідує територіальні митниці та переходитиме до єдиної структури
Держмитслужба України готується до функціонування у форматі єдиної юридичної особи. Про це розповів заступник міністра фінансів Юрій Драганчук в інтерв’ю.

За його словами, перехід буде здійснюватися поетапно заради збереження безперебійної роботи всіх митниць. Митниці планується приєднувати до центрального апарату Держмитслужби поступово, після чого будуть ліквідовані територіальні митниці як окремі юридичні особи.

Ще одним кроком до реформування Держмитслужби стане проведення оцінки з кваліфікації та доброчесності митників. 

«Міністерство фінансів впевнене, що чергова реорганізація митних органів сама собою не вирішує проблему і має імплементуватися «в пакеті» з підвищенням заробітних плат, переглядом системи мотивації для професійних посадових осіб митних органів, які готові до доброчесної праці в інтересах держави», – говорить Юрій Драганчук.

 

Як зазначати код УКТ ЗЕД в фіскальному чеку – повністю чи скорочено?
Пп. 1 та 2 розд. ІІ Положення №13 визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) – це розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), РРО або програмним РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги).

Одним із обов’язкових реквізитів фіскального касового чека є, зокрема, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що встановлений Законом №674, і зазначається для підакцизних товарів в рядку 7 чека. Форма фіскального касового чеку №ФКЧ-1 наведена у додатку 1 до Положення №13.

Водночас згідно з п. 4 розд. І Положення №13 у формах розрахункових документів, наведених у додатках до Положення №13, взаєморозміщення написів та даних на полі документа є рекомендованим.

При цьому відповідно до Положення №13 для підакцизного товару необхідно забезпечити зазначення у фіскальному касовому чеку коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, затвердженого Законом №674, який складається з 10 цифр. Про це все читайте ось тут.

 

Продаж акцизних марок з 1 липня підприємствам-імпортерам: які особливості?
Статтею 226 ПКУ визначено, що у разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Враховуючи викладене та те, що початковим етапом для здійснення імпортування на митну територію України алкогольних напоїв та тютюнових виробів є отримання підприємством-імпортером марок акцизного податку,  продаж марок акцизного податку підприємствам-імпортерам з 01.07.2020 р. здійснюється лише за наявності ліцензії на оптову торгівлю. Про це ми писали ось тут.

 

Як Держмитслужба відбиратиме до плану-графіка перевірок: затверджено порядок 
Мінфін наказом від 17.08.2020 р. №509  затвердив Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок.

Цей Порядок розроблено з метою забезпечення єдиного підходу до формування Держмитслужбою квартальних планів-графіків проведення документальних планових виїзних перевірок підприємств щодо дотримання ними вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних та інших платежів, а також пені, контроль за справлянням яких покладено на митні органи.

Докладно про це та про нові підстави для перевірок ми розповіли ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»