• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(35) | 25.10.2020 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №10(35) | 25.10.2020 р.

Це – вже тридцять п’ятий (і десятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • наголосимо, що затримки з митним оформленням вантажів продовжуються;
  • зазначимо, що Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС;
  • проінформуємо, що Кабмін дав старт використанню механізму «єдиного вікна» для ЗЕД;
  • наголосимо, що Мінфін розробляє нормативну базу для імплементації положень Закону №466 в частині Плану BEPS;
  • розповімо, чи треба коригувати ПН при отриманні авансу за товар за старим УКТ ЗЕД, а поставили за новим.

Гарного вам читання!

***

 

Мінфін розробляє нормативну базу для імплементації положень Закону №466 в частині Плану BEPS 
Міністерство фінансів розповіло, що до кінця поточного року ним буде затверджено всі необхідні для впровадження кроків Плану BEPS нормативно-правові акти. Зокрема, виконання заходів Дорожньої карти щодо реалізації положень Закону №466 передбачає розробку понад 10-ти підзаконних нормативно-правових актів, над якими наразі триває робота спільно з Державною податковою службою.

Для цього Мінфін проводить вивчення міжнародного досвіду практичного застосування правил BEPS та отримує технічну допомогу від міжнародних експертів  МВФ, ОЕСР та GIZ  шляхом проведення онлайн семінарів та консультацій.

 

Затримки з митним оформленням вантажів продовжуються
З початку вересня 2020 року від бізнесу почали надходити скарги на затримки митного оформлення вантажів, пов’язані з контролем митної вартості товарів.

Станом на середину жовтня митне оформлення вантажів відбувається з постійними затримками. Причина – підтвердження митної вартості. Так, за інформацією від компаній-членів Асоціації, рішення митних органів часто оскаржують саме через неправомірну вимогу підвищення митної вартості товарів.

Тож справи, де митний орган неправомірно витребує додаткові документи, є завідомо програшними. В результаті митні органи витрачають зусилля на розгляд справ, які є для митниці неперспективними, розпорошуючи ресурси державного бюджету та свої зусилля. Про це ми зауважили тут.

 

Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС
Нульове мито на ввезення вина з ЄС буде введено з 2021 року згідно із зобов'язаннями України щодо обнулення імпортних мит на низку товарів протягом семирічного періоду після укладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це повідомила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва.

«З 2021 року буде введено нульове мито на ввезення вина до України (з країн Європейського Союзу – ІФ). При цьому на сьогодні складається не найкраща ситуація на виноробному ринку – на 25-30% збільшився імпорт вина до України, порівняно з минулим роком», – написала вона в колонці агентства «Інтерфакс-Україна».

Як уточнила міжнародний консультант ФАО ООН, наразі мито на ввезення вина з ЄС становить 0,3-0,4 EUR/літр. Про це ми вказували тут.

 

Кабмін дав старт використанню механізму «єдиного вікна» для ЗЕД 
21 жовтня Кабмін прийняв постанову щодо використання механізму «єдиного вікна» для міжнародної торгівлі, розроблену ними.

Постановою затверджено Порядок взаємодії між декларантами, їх представниками, іншими заінтересованими особами та митними органами, іншими державними органами, установами та організаціями, уповноваженими на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, з використанням механізму «єдиного вікна».

Постанову прийнято з метою приведення у відповідність до Митного кодексу України Порядку взаємодії з використанням механізму «єдиного вікна» між декларантами, митними органами та іншими державними органами на заміну чинному порядку.

Постановою запроваджуються нові інструменти електронної взаємодії з використанням механізму «єдиного вікна» між бізнесом, митними та іншими державними органами.

 

Отримали аванс за товар за старим УКТ ЗЕД, а поставили за новим: чи коригувати ПН?
Податківці у підкатегорії 101.15 «ЗІР» зауважили: якщо на дату відвантаження товару код такого товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2012 року, зазначений у податковій накладній, не відповідає коду товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2017 року, чинному на дату поставки, розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на попередню оплату (аванс), не складається. Але це можливо за відсутності інших підстав для складання розрахунку коригування, визначених п. 192.1 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»