• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(42) | 08.07.2021 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(42) | 08.07.2021 р.

Це – вже сорок другий (і п’ятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за місяць, що минув з написання останньої розсилки.

 

Сьогодні ми:

  • зазначимо, що ДПС взялася за перевірки імпортного товару з ПДВ;
  • підкреслимо, що ВРУ ратифікувала зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Нідерландами;
  • проінформуємо, що незабаром може з’явитися звіт про рух товарів у вільній митній зоні;
  • поговоримо про впровадження ПриватБанком цілодобового режиму покупки валюти для ФОП.

Гарного вам читання!

 

***

ПриватБанк запустив цілодобовий режим покупки валюти для ФОП
ПриватБанк з 1 липня 2021 року запустив режим продовженої торгової сесії для всіх своїх клієнтів ФОП, який дозволить підприємцям в разі необхідності продавати валюту в будь-який час доби, а не тільки під час роботи стандартної торгової сесії на валютному ринку.

Як повідомили в банку, цілодобовий режим покупки валюти в ПриватБанку насамперед буде зручним для тих ФОП, які займаються фрілансом і отримують оплату за послуги у валюті. Крім стандартної торгової сесії для ФОП та юридичних осіб, яка діє з 10:00 по 13:00, відтепер продаж валюти банку доступний з 15:00 по 23:29 та з 00:20 по 09:00.

У межах однієї операції ФОП може здійснити продаж валюти на суму до $20 тисяч або 20 тис. євро за комерційним курсом банку.

 

ДПС взялася за перевірки імпортного товару з ПДВ
Фахівцями управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ДПС в Одеській області на підставі інформації, наданої НАБУ щодо руху коштів на банківських рахунках 31 підприємства Одеського регіону, упереджено незаконне відшкодування ПДВ.

Так, у період з 2017 по 2020 роки включно 31 суб’єктом господарювання здійснювалось ввезення та придбання товарів на митній території України, які надалі реалізовувались без відображення у податковому обліку.

Водночас представниками вказаних підприємств до податкових органів подані завідомо неправдиві відомості в податкових деклараціях, за якими заявлено бюджетне відшкодування ПДВ з державного бюджету у розмірі понад 1,2 млрд грн, сформоване за рахунок залишків ТМЦ, що начебто зберігались на складах компаній. При цьому встановлено невідображення податкових зобов’язань з ПДВ по низці підприємств, які належать одному бенефіціарному власнику, на загальну суму понад 950 млн гривень.

Про це ми писали тут.

 

ВРУ ратифікувала зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Нідерландами 
15 червня  Верховна Рада ратифікувала Протокол між Україною і Королівством Нідерландів про внесення змін до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

На сьогодні у відносинах між Україною та Нідерландами діє міждержавна українсько-нідерландська Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, яка набрала чинності в листопаді 1996 року.

З метою приведення положень зазначеної Конвенції до Модельної конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо податків на доходи і капітал та новітніх стандартів ОЕСР був підписаний Протокол про внесення змін до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Королівством Нідерландів.

 

Звіт про рух товарів у вільній митній зоні – у проєкті Мінфіну 
За нормою ст. 435 МКУ  митні органи мають право вимагати подання позачергового звіту не частіше, ніж один раз на рік.

Проте на сьогодні відсутня затверджена форма звіту, за якою утримувачі вільних митних зон або особи, які здійснюють операції з товарами на території цих зон, повинні подавати митним органам звіт про рух товарів у вільній митній зоні.

З огляду на це, Мінфін розробив форму цього звіту. Відповідний проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про рух товарів у вільній митній зоні» оприлюднила Державна регуляторна служба.

Ознайомитися з ним можна тут>>

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Про це ми зазначали у своїй новині тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»