• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №07(44) | 23.09.2021 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності |

«Зовнішньоекономічна діяльність» №07(44) | 23.09.2021 р.

Це – вже сорок четвертий (і сьомий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за понад місяць, що минув з написання останньої розсилки.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, чи нараховується ПДВ на вартість імпортованих товарів у разі їх повернення продавцеві-нерезиденту;
  • зауважимо, що на платформі Дія.Бізнес запустять міжнародну версію Єдиного експортного вебпорталу;
  • зазначимо, що Уряд збільшив підтримку українського експорту;
  • визначимося, які наслідки інтернет-торгівлі з нерезидентами;
  • розповімо, чи діє обмеженння у 365 к.дн. при наданні поворотної фіндопомоги нерезиденту.

Гарного вам читання!

 

***

Чи нараховується ПДВ на вартість імпортованих товарів у разі їх повернення продавцеві-нерезиденту? 
Податківці наголосили, що операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту або реекспорту (якщо товари поміщені у такий режим відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 МКУ) товарів, які були раніше ввезені на митну територію України в митному режимі імпорту, у разі їх повернення продавцю-нерезиденту є оподатковуваною ПДВ операцією, що оподатковується за нульовою ставкою, та податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ у такому випадку не нараховуються.

У разі, якщо вивезення таких товарів за межі митної території України здійснюється зі застосуванням режиму звільнення від оподаткування, передбаченого п. 206.5 ПКУ, то за такими товарами платник податку повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

 

На платформі Дія.Бізнес запустять міжнародну версію Єдиного експортного вебпорталу
21 вересня 2021 року на платформі Дія.Бізнес з’явилася міжнародна версія Єдиного експортного вебпорталу — онлайн-платформи для імпортерів та закордонних компаній, зацікавлених в експорті. Запуск відбудеться за підтримки Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

Мета запуску міжнародної версії вебпорталу — промоція українських пріоритетних секторів, міжнародних заходів, які організовуються на території України, а також допомога в налагодженні двосторонньої співпраці між українськими компаніями та потенційними закордонними партнерами.

 

Уряд збільшує підтримку українського експорту
На засіданні КМУ 18 серпня 2021 року було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу Експортно-кредитного агентства на 1,8 млрд грн. За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Уряд хоче посилити підтримку вітчизняних підприємств, які опановують іноземні ринки, а тому розширює відповідну програму.

«За другий квартал ВВП України зріс на 5,4%. Важливу роль у відновленні економіки зіграло зростання українського експорту, який за пів року зріс на 31% або на 7 млрд доларів. Збільшення статутного капіталу Експортно-кредитного агентства на 1,8 млрд грн дозволить розширити присутність українських товарів на закордонних ринках», – зазначив Прем’єр-міністр.

 

Надали поворотну фіндопомогу нерезиденту: чи діє граничний строк у 365 днів? 
Дніпропетровські податківці зауважили: оскільки операції з надання резидентами позик, кредитів, поворотної фінансової допомоги нерезидентам не є операціями з експорту та імпорту товарів – поточними торговельними операціями, то на такі операції не поширюються вимоги Закону №2473 щодо дотримання граничних строків розрахунків.

При цьому слід зазначити, що особливості здійснення окремих валютних операцій клієнтів за кредитними договорами (договорами позики/поворотної фінансової допомоги) визначено розділом VІІ Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №5.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Чи можна здійснювати ЗЕД ФОП-«єдиннику»? Чи потрібно про це повідомляти державні органи? Як здійснюється валютний нагляд? Що з РРО? Як правильно документально оформлювати такі операції? Розглянемо на прикладі ФОП 3 групи (не платник ПДВ), який торгує спортінвентарем. Про це читайте ось тут.

 

 ***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»