• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(49) | 02.06.2022 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(49) | 02.06.2022 р.

Це – вже сорок дев’ятий  (другий під час війни і  третій цього року) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, чи включаються курсові різниці до доходу юрособи-«єдинника»;ʼ
  • підкреслимо, що Україна та Велика Британія підписали угоду про скасування ввізних мит і тарифних квот;
  • зауважимо, що Уряд пропонує скасувати безмитне ввезення авто;
  • визначимося, чи можна займатися імпортом без ввезення товару під час війни;
  • проінформуємо, що ВРУ денонсувала угоду між Україною і рф про уникнення подвійного оподаткування.

Гарного вам читання!

 

***

Чи включаються курсові різниці до доходу юрособи-«єдинника»?
Згідно з п. 4 НП(С)БО 21 курсова різниця – різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Юрособа-«єдинник» визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції згідно з вимогами НП(С)БО.

У декларації з ЄП зазначається лише обсяг доходу, відображення витрат не передбачено.

Тож позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходів такого платника податку. Від’ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування єдиним податком.

Докладніше про це ми писали у новині.

 

Україна та Велика Британія підписали угоду про скасування ввізних мит і тарифних квот
На початку травня Україна та Велика Британія юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот в двосторонній торгівлі, підписавши відповідну угоду. Вона діятиме 12 місяців, але може бути продовжена за домовленістю між сторонами на новий термін.

Завдяки скасуванню ввізних мит і тарифних квот український бізнес в перспективі матиме змогу збільшити експорт товарів з високою доданою вартістю. Йдеться насамперед про борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, гриби, цукор тощо. Саме ці товари Україна традиційно експортує до Великої Британії.

 

Уряд пропонує скасувати безмитне ввезення авто: законопроєкт вже в Раді
Законопроєктом №7418 пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано Законом №2142:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять приблизно 3,0 млрд грн ПДВ та ввізного мита);
     
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять приблизно 0,5 млрд грн ввізного мита);
     
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами (в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло приблизно 13 млрд грн; ввезено понад 119 тисяч автомобілів; непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу).

 

Чи можна займатися імпортом без ввезення товару під час війни?
Податківці вказали, що відповідно до п. 14-2 Постанови №18 на період воєнного стану граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 90 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 5 квітня 2022 року.

Водночас п. 14-3 Постанови №18 визначено, що граничні строки розрахунків, зазначені у п. 14-2 Постанови №18:

  • не поширюються на операцію з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції) є меншою, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону №361-IX, крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій;
     
  • застосовуються з урахуванням установлених НБУ за поданням КМУ відповідно до абзацу другого ч. 1 ст. 13 Закону №2473.

Тож виходить, що чинним законодавством не заборонено здійснення імпортних операцій без увезення товару на територію України за зовнішньоекономічними договорами у період воєнного стану.

 

ВРУ денонсувала угоду між Україною і рф про уникнення подвійного оподаткування
20 травня Верховна Рада денонсувала угоду між Урядами України та Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та запобігання ухилень від сплати податків.

Як раніше зазначав Мінфін, таким чином буде припинено надання пільгових умов оподаткування резидентам РФ, які ведуть діяльність в Україні. «Після денонсації Угоди до всіх доходів резидентів РФ, отриманих з джерел в Україні, буде застосована загальна ставка оподаткування – 15%, встановлена Податковим кодексом України, замість пільгових ставок, встановлених Угодою: 5% – на дивіденди; 10% або 0% – на відсотки; 10% – на роялті», – пояснювало відомство.

Крім того, денонсація звільнить Україну від взятих на себе зобов'язань з обміну інформацією з РФ щодо податкових питань.

Ця угода була укладена 8 лютого 1995 року в Києві і ратифікована ВРУ 6 жовтня 1995 року.

Нашу новину про це читайте тут

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»