• Посилання скопійовано

Порядок реєстрації (перереєстрації) платників єдиного податку на 2012 рік

З 1 січня 2012 року набирають чинності зміни до Податкового кодексу України щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, внесені Законом України від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон №4014). Зокрема, зміни стосуються і порядку реєстрації (перереєстрації) платників єдиного податку.

Відповідно до норм пп. «г» п. 5 Прикінцевих положень Закону №4014 якщо суб’єкт господарювання (як юридична особа, так і фізична особа — підприємець) вирішить стати платником єдиного податку з 1 січня 2012 року незалежно від того, на якій системі він перебував у 2011 році, він може це зробити, подавши відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року. Форма заяви про обрання спрощеної системи оподаткування встановлюється Міністерством фінансів України та після офіційного оприлюднення форма заяви буде розміщена на веб-сайті ДПА у м. Києві в рубриці «Бланки податкової звітності та довідки».

При цьому згідно з положеннями пп. «г» п. 5 Прикінцевих положень Закону №4014 ті суб’єкти господарювання, які в поточному 2011 році працюють на єдиному податку або на фіксованому патенті та мають на руках Свідоцтво платника єдиного податку або чинний фіксований патент, зможуть змінити свої нинішні документи на нове Свідоцтво платника єдиного податку протягом півроку — не пізніше 31 травня 2012 року.

Свідоцтво платника єдиного податку тепер буде видаватись безстроково (раніш видавали на один рік), і як раніше — безоплатно, протягом 10 календарних днів після подання заяви (норми п. 299.3, 299.5 ст. 299 Податкового кодексу України).

Новоствореним суб’єктам підприємництва (як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям), які до кінця місяця, в якому відбулася їх реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування, свідоцтво видається за нормами п. 299.6 ст. 299 Податкового кодексу України у день отримання органом державної податкової служби заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування.

Якщо у процесі діяльності платника єдиного податку відбуваються зміни:

по найменуванню — у юридичної особи або прізвищу, імені, по батькові фізичної особи — підприємця, то платники єдиного податки зобов’язані подати заяву за формою, встановленою Міністерством Фінансів України протягом місяця з дня виникнення таких змін (п. 298.5 ст. 298 Податкового кодексу України);

у платників єдиного податку І та ІІ груп — по податковій адресі; місцю проведення господарської діяльності, то такі платники зобов’язані подати заяву за формою, встановленою Міністерством Фінансів України не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни;

у платників єдиного податку ІІІ та ІV груп — по податковій адресі; місцю проведення господарської діяльності, то такі платники зобов’язані подати заяву за формою, встановленою Міністерством Фінансів України разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Зміни до виданого Свідоцтва вносяться органом державної податкової служби в день подання заяви (п. 299.12 ст. 299 Податкового кодексу України).

Разом з тим, нормою п. 299.13 ст. 299 Податкового кодексу України передбачено, що за бажанням платник єдиного податку може замінити свідоцтво та отримати нове свідоцтво якщо відбулись описані вище зміни, а також відбулась зміна видів господарської діяльності. До отримання нового свідоцтва платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого свідоцтва, яке повертається органу державної податкової служби у день отримання нового свідоцтва.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»