• Посилання скопійовано

Обмеження на діяльність платників ЄП II групи з юрособами стосується лише надання послуг, а не продажу товарів

«Єдиноподатник» I або II групи продав товар, видав чек. Після закінчення кварталу чек «сплив» у звітності юрособи, яка придбала для госппотреб товар. «Єдиноподатник» не знав, що він працює з юрособою, а податкова нарахує дохід 15%. Як врегулювати це питання ?

Статтею 291 ПКУ встановлено, що друга група платників податків — це фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1000000 грн.

Дія цього підпункту не поширюється на фізосіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізособи-підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, установленим для третьої групи.

Тобто обмеження щодо ведення платниками єдиного податку другої групи господарської діяльності з юрособами стосується лише надання послуг. Дохід, отриманий від продажу товарів, у т.ч. юрособам, оподатковується за ставкою, визначеною для відповідного виду діяльності платників єдиного податку другої групи з урахуванням вимог, установлених главою 1 розділу XIV ПКУ.

З відповідей на запитання підприємців, наданих податківцями Херсонщини на громадському обговоренні податкового законодавства України

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»