• Посилання скопійовано

Податкова розповіла, хто з ювелірів може працювати на єдиному податку

Податкова продовжила дозвіл працювати на єдиному податку 118 підприємцям-ювелірам у всій Україні. Майже дві тисячі колишніх «спрощенців» отримали відмову

Кількість підприємців-ювелірів, що працюють на єдиному податку, із запровадженням нової спрощеної системи оподаткування скоротилася у 40 разів. Якщо до 1 січня 2012 року, за даними ДПС, на спрощеній системі оподаткування працювали 4939 підприємців з видом діяльності «виробництво і продаж ювелірних виробів», то продовжили свідоцтва 118 ювелірам, які надають населенню послуги з виготовлення й ремонту ювелірних виробів.

Відповідаючи на запит «Діла», Державна податкова служба повідомила: подавали заявки на продовження свідоцтв 2102 підприємці. З них — 1984 фізособи отримали мотивовану відмову.

У 2011 році ювелиры-«спрощенці» сплатили до казни понад 15 млн грн податків, у т.ч. єдиного податку — 6,5 млн грн.

Минулого року, за даними ДПС, у цій сфері було зайнято понад 5 тисяч осіб.

У Спілці ювелірів України, яка з початку року веде листування з відомствами, намагаючись повернути право на єдиний податок всіх ювелірів, називали інші цифри. За їхніми даними, 135 тисяч осіб у всій країні позбавляються роботи із забороною працювати на єдиному податку.

Проблема виникла після оприлюднення ДПС України податкової консультації від 28.12.2011 р. про нібито існуючу заборону працювати на єдиному податку виготовлювачам і торговцям ювелірними виробами. За даними Спілки, учасники ринку оспорюють відмови у видачі свідоцтв платників єдиного податку в судах і виграють їх у перших інстанціях.

На запитання «Діла», чи збирається податкова служба, враховуючи протести, відкликати консультації, у ДПС відповіли, що право працювати на єдиному податку залишається за ювелірами, які «надають населенню побутові послуги».

«Абзацом четвертим підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 глави 1 розділу ХІV Податкового кодексу України (далі — Кодекс) (у редакції Закону №4014) встановлено, що фізособи-підприємці — платники єдиного податку, що здійснюють видобування, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, зокрема органогенного утворення, не можуть бути платниками єдиного податку», — йдеться у відповіді ДПС на запит «Діла».

«Разом з тим фізособи-підприємці, які надають побутові послуги населенню, зокрема з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням і послуги з ремонту ювелірних виробів, мають право застосовувати спрощену систему оподаткування (пп. 28 і 29 пункту 291.7 ст. 291 Кодексу)», — пояснили у податковій.

Водночас у податковій стверджують, що конфіскація ювелірних виробів не проводилася.

Нагадаємо, нещодавно екс-голова Держкомпідприємництва О. Кужель зазначила, що податківці у всій Україні проводять рейди стосовно ювелірів з повною конфіскацією товару. «Якщо підприємець не має 10 тис. доларів (це у маленьких містах, у великих — сума значно зростає), щоб викупити вилучене — він більше ніколи його не побачить», — написала Кужель на своїй сторінці у Facebook.

У відповідь на ці звинувачення у ДПС повідомили, що «протягом 2012 року підрозділами податкового контролю юридичних осіб фактичними перевірками охоплено 158 суб’єктів господарювання — ювелірів. Мета перевірок — виявлення порушень законодавства у сфері готівкового обігу. Під час проведення перевірок конфіскація ювелірних виробів не здійснювалася».

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»