• Посилання скопійовано

Як підприємцю закрити бізнес без хабара

Оксана Пукиш — директор консалтингової фірми. Нині допомагає знайомому закрити бізнес. Втім, зробити цього не може уже майже 7 місяців. Податківці постійно відмовляються проводити перевірки

Навіть попри те, що підприємець перебуває на пенсії і жодної діяльності не провадить. Одна із причин затягування процесу — відсутність у людей необхідних документів. Адже не всі знають, скільки їх потрібно зберігати.
Оксана Пукиш, директор консалтингової фірми: «От, наприклад, щодо зарплати документи взагалі 70 років повинні зберігатися. А якщо йдеться про видаткові, прибуткові накладні, то 1095 днів».
Юристи кажуть: інколи податківці навмисне не закривають бізнес. Вони змушують підприємців блукати кабінетами, аби врешті-решт дали хабара.
Дмитро Йовдій, юрист: «При податкових органах неофіційно є юридичні компанії, які фактично супроводжують закриття бізнесу. Вони спеціалізуються на цьому. Ну і коли людина звертається з пропозицією, що хоче прискорити закриття бізнесу, то, як правило, йому пропонують звернутися до такої юридичної компанії. І тоді це питання саме собою вирішується».
Деякі фірми пропонують підприємцям свою допомогу і обіцяють ліквідувати бізнес за одну добу. Просять у середньому від 2 до 4,5 тисяч гривень. Втім, погоджуватися на такі пропозиції фахівці не радять. Мовляв, юридичні компанії просто переписують бізнес на підставних осіб — це можуть бути навіть безпритульні. Подібні нелегальні схеми були поширені ще у 90-х.
Оксана Пукиш, директор консалтингової фірми: «Якщо ви вийшли зі складу засновників підприємства і ваше підприємство протягом року перестало працювати на повну потужність або змінило якісь види діяльності, то сама угода про вихід зі складу засновників може бути признана недійсною».
Скільки підприємців минулого року пішло з ринку — у податковій не кажуть. Фахівці припускають: це аби не псувати статистики. За деякими неофіційними даними, таких бізнесменів понад двісті тисяч.
Олена Лоскун, Андрій Ярковий

Джерело: Телеканал UBR

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»