• Посилання скопійовано

"Спрощенку" в Україні потрібно радикально скорочувати - Міклош

Спрощена система в сьогоднішньому вигляді в Україні є “раєм” для податкових ухильників. Таку думку висловив радник прем’єр-міністра України, економіст-реформатор Іван Міклош

"Спрощенку" в Україні потрібно радикально скорочувати - Міклош

"Сьогоднішня спрощена система – один з основних інструментів ухилення від сплати податків, легального ухилення. Навіть якщо нею користуються тільки законослухняні люди, вона надає можливості для ухилення. Що роблять бізнесмени? Вони просто ділять свій бізнес на кілька маленьких з оборотом до 20 мільйонів гривень і не платять майже нічого в бюджет”, – розповів Міклош.

За його словами, така ситуація руйнує українське бізнес-середовище: “Коли хтось платить, а хтось не платить податки, порушується конкуренція. Вони підштовхують робити так само інші компанії. Але якщо всі будуть так робити, то грошей у бюджеті не буде”.

При цьому Міклош впевнений, що повністю скасовувати “спрощенку” не потрібно.

“Для маленького бізнесу, для бабусь, які чимось торгують, це хороша система. Не тільки через низькі ставки, але і через прості процедури адміністрування. Це хороша система, але зараз вона занадто широка. Майже всі професіонали – медики, юристи, IT-експерти – користуються цією системою”, – пояснив реформатор.

Міклош також вважає, що саме проблеми зі “спрощенкою” завадили легалізації зарплат після зниження ставок єдиного соціального внеску (ЄСВ).

“Так, раніше було 41% соціальних відрахувань в сумі, а зараз 22%. Але за спрощеною системою ви платите ще менше – 5-7%. … Моя думка: нинішня спрощена система заважає виведенню бізнесу з тіні”, – зазначив Міклош.

Він зазначив, що радитиме прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману міняти спрощену систему і прибирати податкові винятки.

“Але, чесно кажучи, я поки не бачу достатньої політичної волі для таких змін. Сподіваюся, що в майбутньому спрощена система зміниться. … Може бути на 50% вона зміниться – буде краще, ніж сьогодні. Навіть якщо ми залишимо в спрощеній системі тільки фізособи, якщо виведемо юридичні особи. Часткова реформа – це теж добре, крок в потрібному напрямку. Але моя думка, що спрощену систему треба залишити тільки для справді малого бізнесу. Не для високооплачуваних фахівців IT-сфери, не для юридичних осіб”, – резюмував Міклош.

Нагадаємо, прийняті в цьому році зміни до Податкового кодексу України в частині спрощеної системи оподаткування містять норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2% до 3% – для платників ПДВ і з 4% до 5% – для неплатників ПДВ.

Джерело: LB.ua

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»