• Посилання скопійовано

9 лайфхаків для новостворених ФОП (відео)

Податківці з Черкаської області підготували коротке відео для новостворених підприємців

9 лайфхаків для новостворених ФОП (відео)

Як зазначає ДФС у Черкаській області, останнім часом реєструється багато фізичних осіб – підприємців. 

За їхніми запитаннями податківці підготували коротку відео-інформацію для новостворених підприємців. Це відповіді на найчастіші запитання, фахові рекомендації, поради та застереження. Вони побудовані на реальних життєвих ситуаціях. ДФС рекомендує приміряти ці ситуації до себе і зробити висновки. 

Податківці нагадують, що підприємницька діяльність підлягає обов’язковій державній реєстрації. Одночасно з подачею документів для державної реєстрації ФОП підприємець може  обрати спрощену систему оподаткування і подати відповідну заяву.

Якщо платник це не зробив – він може подати заяву просто в ДФС. 

 

9 лайфхаків для новостворених ФОП:

1) обов’язки ФОП після державної реєстрації та постановки на облік в ДФС. Одразу після отримання документу про державну реєстрацію, ФОП приймає рішення не займатися бізнесом і «все скасувати» – які його дії.

 

Приклад: дата державної реєстрації ФОП 10 жовтня 2018 року; заяву про обрання спрощеної системи ФОП не подав – а отже, він перебуває на загальній системі оподаткування; рішення «повернути все як раніше» ФОП приймає 15 жовтня та цього ж дня подає відповідні документи для державної реєстрації припинення. 

 

Наслідки:

За жовтень такому ФОП слід сплатити ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, тобто не менше за 819,06 грн за місяць – крім пільговиків – та у разі отримання доходу, ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%) з такого доходу. Крім того вказаний ФОП зобов’язаний зареєструвати та вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. А у разі проведення розрахункових операцій за готівку – проводити їх через РРО. За звітний період – від початку підприємницької діяльності до її припинення – він зобов’язаний скласти і подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та звіт з ЄСВ. 

 

Відповідальність: 

За нереєстрацію (не ведення) Книги/її втрату застосовується штрафні санкції, передбачені ст. 121 ПКУ (510 грн, 1020 грн) та ст. 164-1 КУпАП (попередження або штраф від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 51 грн до 85 грн, а при накладенні штрафу протягом року за аналогічне порушення – від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

  • за непроведення розрахунків через РРО – вперше 1 грн, надалі – 100% вартості товарів, проданих з порушеннями;
  • за неподання декларації - штрафна санкція в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за аналогічні порушення, вчинені платником протягом року, - 1020 гривень. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізособами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн до 136 грн, а у разі повторного порушення - від 85 грн до 136 грн;
  • за неподання звіту з ЄСВ - накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою та адмінштраф.

 

2) Якщо ФОП  вирішив «закрити» підприємницьку діяльність, йому варто бути послідовним і провести державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням. 

Ризики:

Якщо ФОП не проведе вказану процедуру, він і надалі залишатиметься на обліку в ДФС та зобов’язаний сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, тобто не менше за 819,06 грн за місяць – крім пільговиків, податки з доходів (у разі отримання доходів): 18% ПДФО+1,5% військового збору, вести Книгу обліку доходів та витрат та РРО у разі готівкових розрахунків, подавати податкову звітність та звітність з ЄСВ.

 

3) Набуття статусу платника єдиного податку.

ФОП, які своєчасно подали відповідну заяву, будуть платниками єдиного податку І та ІІ групи з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація. ІІІ групи – з дня державної реєстрації. Це означає, що платники І та ІІ групи до кінця місяця, у якому відбулася державна реєстрація, перебуватимуть на загальній системі оподаткування (податки з доходів: 18% ПДФО+1,5% військового збору, Книга обліку доходів та витрат, РРО у разі готівкових розрахунків). 

 

4) Своєчасне подання заяви про обрання спрощеної системи, групи і ставки єдиного податку – умова для застосування спрощеної системи у бажаний для ФОП період. Для І та ІІ груп – до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Якщо реєстрація відбулася в останні дні місяця – перенесення термінів для подання заяви не передбачено. 

Ризики:

Не встиг подати заяву – втратив право на перебування з наступного місяця на спрощеній системі = загальна система оподаткування до завершення звітного кварталу. Термін подання заяви для ІІІ групи (без сплати ПДВ) – протягом 10 днів з дня державної реєстрації. Ризики: не дотримання умов щодо терміну подання заяви = загальна система оподаткування. 

 

5) Відсутність податкового боргу на день подання заяви – суттєва умова для застосування спрощеної системи. Новостворені ФОП, які мають борг із сплати податків, у т.ч. податку на майно (нерухомість, земельний та транспортний податок) та борг з ПДФО та/або військового збору за результатами деклараційної кампанії, не можуть бути платником єдиного податку.

 

6) Сплата ЄСВ – від моменту державної реєстрації.

Єдиний внесок вперше сплачується (за виключенням пільговиків, які взагалі не сплачують внеску) за місяць, у якому відбулася державна реєстрація ФОП. Навіть, якщо дата реєстрації – 30 або 31 число, це не звільняє новоствореного ФОП від сплати мінімум 819,06 грн ЄСВ! Оскільки це – загальна помилка, податківці нагадують, що ФОП, які припиняють діяльність та подали заяву щодо державної реєстрації припинення діяльності 29, 30 або 31 числа та державна реєстрація припинення відбулася першими числами наступного місяця – сплачують ЄСВ не менше 819,06 грн і за наступний місяць.

 

7) Важливо правильно обрати групу єдиного податку. 

Типові приклади: 

  • ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, у тому числі в магазині на території ринку, не може бути платником єдиного податку І групи;
  • ФОП, який здає в оренду приміщення платникам єдиного податку або фізособі може застосовувати ІІ або ІІІ групу єдиного податку, неплатникам єдиного податку – виключно ІІІ групу;
  • ФОП – власник нежитлового приміщення понад 300 кв. метрів та/або житлового понад 100 кв. метрів не може  перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо здає в оренду частку приміщення в межах норми, а іншу частину – або передає безоплатно, або здає як фізична особа. ФОП може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати  в оренду  частину нежитлового приміщення до 300 кв. метрів/ житлового до 100 кв. метрів, за умови, що решта приміщення не перебуває в оренді. 

Аналогічно – і щодо оренди земельної ділянки:

  • ФОП – турагент, що діє  на підставі агентських договорів, укладених з туроператорами і не платниками єдиного податку, може застосовувати тільки ІІІ групу;
  • особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності та обрати спрощену систему оподаткування.  У разі здійснення поряд з адвокатською підприємницької діяльності сплата ЄСВ проводиться у розмірі не менше за мінімальний страховий внесок – не менше за 819,06 грн – і щодо ФОП, і щодо самозайнятої особи. Нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю;

ФОП – перевізник  і оплата за проїзд здійснюється пасажирами через касу автостанції - неплатника єдиного податку: 

  • має право обрати ІІ або ІІІ групу, якщо замовник продажу квитків згідно з договором ФОП;
  • повинен обрати виключно ІІІ групу, якщо замовником послуг є автотранспортне підприємство   (автостанція)   -   неплатник  єдиного   податку,   оскільки   послуги   безпосередньо надаються суб’єкту господарювання, який перебуває на загальній системі оподаткування;

ФОП здійснює ремонт автотранспортних засобів:

  • ФОП, який здійснює ремонт автотранспортного засобу замовнику - платнику єдиного податку або фізособі застосовує І, ІІ або ІІІ групу єдиного податку, неплатнику єдиного податку – виключно ІІІ групу;
  • ФОП, який здійснює ремонт автотранспортного засобу замовнику – фізособі (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, має право обрати ІІ групу; якщо замовник – страхова компанія, тоді виключно ІІІ група.

 

8) По 2 Книги обліку для новостворених ФОП І та ІІ груп.

Книга обліку платника єдиного податку та Книга обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі (ведеться за час перебування на загальній системі). Відповідальність за не реєстрацію та неведення останньої – штрафна санкція і адмінштраф.

 

9) Звітність для новостворених ФОП – скільки треба подати декларацій.

Новостворені платники єдиного податку І та ІІ груп подають такі декларації:

Новостворені платники єдиного податку  ІІІ  групи подають  квартальні декларації  платника єдиного податку.

Відповідальність за неподання/несвоєчасне подання декларації – штрафна санкція і адмінштраф.

Новостворені платники на загальній системі оподаткування двічі подаютьдекларацію про майновий стан і доходи – за результатами звітного кварталу, у якому розпочата підприємницька діяльність та за результатами звітного року. Також всі ФОП (за виключенням пільговиків!) подають річний звіт з ЄСВ.

***

 

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»