• Посилання скопійовано

Скасування книг обліку для ФОП: аналіз законопроекту

На сайті ВРУ з’явився текст законопроекту №2524 щодо скасування книг обліку для ФОП І, ІІ та ІІІ груп (неплатників ПДВ) та для ФОП-«загальників». А от ІІІ група – платники ПДВ будуть вести свою Книгу обліку доходів і витрат як і раніше

Скасування книг обліку для ФОП: аналіз законопроекту

Про намір подання такого законопроекту міністр КМУ Дмитро Дубілет повідомив 4 грудня. Про це ми писали тут.

Цього ж дня цей законопроект був зареєстрований у ВРУ під №2524 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців".

Проаналізуємо його далі.

 

Фізособи-«єдинники» І, ІІ, ІІІ груп

Що є зараз? «Єдинники» першої і другої груп та «єдинники» третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Аналогічне правило поширюється й на фізосіб-«єдинників» ІІІ групи – платників ПДВ. Але вони ведуть Книгу обліку доходів і витрат.

Книга обліку доходів та Книга обліку доходів і витрат підлягають обов’язковій реєстрації в ДПС.

Що буде? За новою редакцією першого речення пп. 296.1.1 ПКУ, «єдинники» першої і другої груп та «єдинники» третьої групи, які не є платниками ПДВ, будуть вести книги обліку за власним бажанням. І з цим бажанням слід бути уважним і обережним.

 

Увага! Хоч ведення Книги й відбуватиметься без реєстрації та за бажанням, про нього податківців слід буде повідомити. Якщо платник податків повідомив ДПС про бажання вести таку Книгу, то її відсутність, а також ведення з порушенням встановленого порядку може бути підставою для притягнення платника податків до відповідальності!

 

Водночас ведення Книги обліку доходів і витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) залишиться обов’язковим.

При цьому реєстрація книг для ФОП-«єдинників» за законопроектом скасовується. Тобто Книга обліку доходів (при її веденні за бажанням) не підлягатиме реєстрації в ДПС та може вестися в паперовому та/або електронному вигляді. Це ж правило буде поширюватися на ведення Книги обліку доходів та витрат «єдинниками» ІІІ групи – вести Книгу обов’язок залишиться, але реєструвати її в ДПС буде не потрібно.

 

Фізособи-«загальники»

Що є тепер? За п. 177.10 ПКУ ФОП зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Для реєстрації Книги обліку доходів і витрат фізособи-підприємці подають до ДПС за місцем обліку примірник Книги у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді.

Що буде? Зі статті 177 ПКУ буде виключено пункт 177.10. За ним наразі фізособи-загальники зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Тобто, якщо законопроект стане законом, то цю Книгу, по суті, скасують.

 

Як буде зі вже зареєстрованими Книгами?

На жаль, жодних перехідних положень законопроект не містить. Він лише скасовує ведення (та відповідальність за неведення) певних книг з певної дати.

Новоствореним ФОП буде простіше – вони почнуть свою діяльність без реєстрації, а більшість з них - і без ведення Книги. А що робити тим, у кого така Книга є?

Правила зняття Книги з реєстрації законопроектом не встановлені. Тож, як провести таку процедуру у зв’язку зі змінами у законодавстві і чи потрібно буде взагалі її проходити, повинні будуть пояснити податківці. Сподіваємось, що вони нададуть роз’яснення досить швидко (після набрання чинності законом).

 

Як оприбутковувати готівку?

Для готівкових способів розрахунків Книга обліку наразі підтверджує правильність оприбуткування коштів. Тобто для тих, хто працює з готівкою, Книга обліку замінює касову книгу. Цей момент в законопроекті не враховано. Що й не дивно, адже це правило встановив НБУ у Положенні №148. Тож, якщо Книга певними ФОП може вестись, дійсно, за бажанням, то слід буде внести зміни і до Положення №148.

І тут одразу виникає питання: «а що на заміну?». Адже важко повірити, що підприємцям дозволять взагалі не оприбутковувати готівкову виручку. Якщо ж правила оприбуткування готівки не зміняться, то для тих, хто отримує готівкову виручку, ведення Книги залишатиметься обов’язком. І тут очікуємо на роз’яснення від НБУ.

 

Зміни у роботі Е-кабінету платника податків

За пояснювальною запискою законопроекту №2524, зміняться правила роботи Е-кабінету платника податків. Зокрема, планується:

  • покращити електронну взаємодію з податковим органом. Копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, будуть також відображатися в електронному кабінеті;
  • визначити, що контролюючий орган повинен вести листування з платниками податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет, чим значно будуть зменшені витрати державного бюджету та покращена взаємодія з платником податків;
  • скасувати вимогу подавати заяву на приєднання до договору про визнання електронних документів після реєстрації або оновлення ключів кваліфікованого електронного підпису;
  • запровадити автоматичну реєстрацію в Електронному кабінеті отриманих документів від платника податків;
  • передбачити, що в Електронному кабінеті повинні міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом;
  • спростити механізм доведення платником податків відсутності його відповідальності у разі помилок через технічний збій у роботі Електронного кабінету. З цією метою скасувати необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

 

Набрання чинності закону

 

За текстом законопроекту, у разі його прийняття Закону він набере чинності через десять днів з дня його опублікування. Тож уважно стежте за нашими новинами.

***

Читайте також: Книгу обліку доходів «єдинників» скасують: законопроект Дубілета

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»