• Посилання скопійовано

Справжня податкова реформа повинна скасувати «спрощенку», - радник Прем'єр-міністра Міклош

За словами Міклоша, українська податкова система робить неконкурентоспроможними компанії, які не використовують «спрощенку»

Справжня податкова реформа повинна скасувати «спрощенку», - радник Прем'єр-міністра Міклош

Провести в Україні повноцінну податкову реформу буде дуже важко. Про це в ефірі Радіо НВ заявив Іван Міклош, радник прем'єр-міністра Олексія Гончарука, екс-міністр фінансів Словаччини.

«Прем'єр – сильний прихильник податкової реформи. Але треба мати ще більш широку підтримку. Треба, щоб у парламенті більшість депутатів це підтримувала… Не можна тільки трошки поміняти нинішню систему, тому що вона дуже погана, дуже дивна. Зробити справжню податкову реформу буде дуже важко, тому що це політично чутливо», – сказав Міклош.

За його словами, однією з передумов справжньої податкової реформи є скасування «спрощенки» (спрощеної системи оподаткування, – ред.) для ФОПів.

«Це призводить до системи, коли багаті люди, які дуже багато заробляють, сплачують набагато менші податки, ніж бідні люди, наприклад, вчителі, інші професії», – пояснив Міклош.

За його словами, сьогоднішня податкова система в Україні – вкрай нестійка.

«Система, коли деякі платять менше – 5−7% (податків) – і інші платять понад 40% (ЄСВ плюс ПДФО), це створює тиск на тих, хто платить всі податки, щоб вони теж використовували спрощену систему, або вони не будуть здатні конкурувати», – сказав радник прем'єра.

«ФОПи використовуються у тих, у кого зарплата і так дуже-дуже висока, у айтішників, у адвокатів, лікарів», – додав він.

На думку Міклоша, без скасування подібної податкової нерівності неможливо створити «нейтральну справедливу податкову систему, боротися з тіньовою економікою».

Раніше повідомлялося, що до Верховної Ради внесено законопроект, що пропонує створити п’яту групу ФОП – для стартапів.

***

Читайте також: Податкова реформа – 2020: план від Мінфіну

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»