• Посилання скопійовано

З 2 квітня – нові ліміти доходів для «єдинників» І-ІІІ груп

Завдяки набранню чинності Закону №540 з 2 квітня почали діяти нові розміри граничних сум доходів для І-ІІІ груп єдиного податку

З 2 квітня – нові ліміти доходів для «єдинників» І-ІІІ груп

Як ми вже вказували в аналітиці щодо податкових змін через карантин, Законом №540 внесено зміни до п. 291.4 ПКУ. Він почав діяти з 2 квітня. Оскільки окремої дати набрання чинності щодо підвищення лімітів доходів для «єдинників» не встановлено Законом, то вони теж набирають чинності з 2 квітня 2020 року.

Отже, саме з 2 квітня обсяг доходу становить:

  • для І групи ЄП – 1 млн грн замість 300 тис. грн;
  • для фізосіб-«єдинників» ІІ групи – 5 млн грн замість 1,5 млн грн;
  • для фізосіб-«єдинників» та юрособ-«єдинників» ІІІ групи – 7 млн грн замість 5 млн грн.

Також цим же Законом передбачено внесення змін до Закону №129 щодо виключення норми збільшення доходу для ІІ групи з 1,5 млн до 2,5 млн грн.

Як працюватимуть ці нові норми на практиці, податківці ще не коментували. Наша ж точка зору наступна.

 

Як працюватимуть нові норми на практиці: позиція редакції

Закон, як відомо, зворотної сили не має. Немає і в Законі №540 спеціальних норм про те, що збільшення обсягу доходів діє з початку 2020 року. 

Тому, якщо хтось з «єдинників» перевищив до 1 квітня (включно) діючі на той момент граничні суми доходу, такі СГ не звільняються від податкових наслідків щодо перевищення цих сум. 

Усе про єдиний податок – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Нагадаємо, у разі перевищення обсягу доходу платниками єдиного податку другої групи (1,5 млн грн), їм необхідно в наступному податковому кварталі подати заяву для переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.

Фізособи-«єдинники» ІІІ групи, які перевищили у звітному періоді обсяг доходу, визначений для таких платників (5 млн грн) також зобов’язані перейти на загальну систему.

До того ж до суми перевищення слід застосовувати фізособам-«єдинникам» ставку єдиного податку у розмірі 15%, а для юросіб-«єдинників» ІІІ групи – подвійну ставку.

Ось чого на сьогодні вимагає ПКУ. Хоча податківці можуть через коронавірус піти на зустріч таким порушникам та вказати, що через зміну розмірів посеред року нові розміри поширюються на всі місяці 2020 року, але сподіватися на це не варто.

 

Використання РРО фізособами-«єдинниками»

Збільшення обсягів доходів, які дають право перебувати на спрощеній системі оподаткування, викликало чимало запитань: а що з обсягом доходів, який дозволяє ФОП ІІ та ІІІ груп не застосовувати РРО?

Свіжим Законом №540 в норму п. 296.10 ПКУ не вносилося змін. Тому, як і раніше, згідно з пп. 296.10 ПКУ РРО можуть не застосовувати ФОП – платники ЄП:

  • I групи;
  • ІІ – IV груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.

Водночас це звільнення не поширюється на підприємців-«єдинників», які здійснюють реалізацію:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Але якщо такі платники ЄП здійснюють виключно безготівкові розрахунки, то РРО їм застосовувати не потрібно. Про це ми писали тут.

А далі  ці норми будуть змінюватися. Пам'ятаєте про введення програмних РРО та нових правил застосування РРО, які планували запустити з 19 квітня 2020 року? Через коронавірус нові правила для фізосіб-«єдинників» перенесено на 2021 рік.

З 1 січня 2021 року по 1 квітня 2021 року РРО буде обов’язковим для застосування ФОП-спрощенцями, що здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Нагадаємо, що раніше було передбачено, що для наведених вище категорій підприємців РРО буде обов’язково з 1 жовтня 2020 року (крім платних послуг у сфері охорони здоров’я, які планували «фіскалізувати» ще з 19 квітня).

З 1 квітня 2021 року настане майже повна «фіскалізація» розрахункових операцій підприємців-«єдинників», яка повинна була б початись з 01.01.2021 р. Тобто всі вони (крім І групи та тих, хто працює виключно безготівково, без приймання до оплати платіжних карт) повинні будуть застосовувати РРО. Про це ми писали тут.

***

Читайте також: Нові ліміти доходів «єдинників» І-ІІІ груп: роз’яснення від ДПС

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»