• Посилання скопійовано

Нові ліміти доходів «єдинників» І-ІІІ груп: роз’яснення від ДПС

Податківці навели порядок розрахунку розмірів доходів для «єдинників» І-ІІІ груп у 2020 році

Нові ліміти доходів «єдинників» І-ІІІ груп: роз’яснення від ДПС

Податківці в інформаційному листі №9, серед іншого, розповіли про порядок розрахунку граничних сум доходів для «єдинників» І-ІІІ груп у зв’язку зі збільшенням їх розмірів Законом №540, який набрав чинності з 2 квітня 2020 року.

Ми вже зауважували у своїй новині та в аналітиці, що окремої дати набрання чинності щодо підвищення лімітів доходів для «єдинників» Законом не встановлено. Тому вони набрали чинності з 2 квітня 2020 року. З цим погоджуються й податківці.  

Тож саме з 2 квітня обсяг доходу становить:

  • для І групи «єдинників» – 1 млн грн (до 2 квітня – 300 тис. грн);
  • для фізосіб-«єдинників» ІІ групи – 5 млн грн (до 2 квітня – 1,5 млн грн);
  • для фізосіб-«єдинників» та юрособ-«єдинників» ІІІ групи – 7 млн грн (до 2 квітня – 5 млн грн).

Також цим же Законом передбачено внесення змін до Закону №129 щодо виключення норми збільшення доходу для ІІ групи з 1,5 млн до 2,5 млн грн.

 

Перехід на іншу групу через збільшення обсягу доходів - тільки з ІІІ кварталу

В інформаційному листі № 9 податківці наголосили, що відповідно до пп. 298.1.5 ПКУ платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку зі збільшенням граничних обсягів доходу), але лише з ІІІ кварталу 2020 року за умови дотримання інших вимог глави І розділу XIV ПКУ. Відповідна заява про перехід на іншу групу має бути подана не пізніше 15 червня 2020 року. 

Окремо податківці зауважили, що при переході «єдинника» ІІІ групи (платника ПДВ) анулюється реєстрація платника ПДВ у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи.

 

Як розраховується граничний обсяг доходу у 2020 році?

Закон зворотної сили не має. Немає в Законі №540 й спеціальних норм про те, що збільшення обсягу доходів діє з початку 2020 року. На цьому наголошують й податківці в їхньому роз’ясненні. Зокрема, за позицією ДПС, у 2020 році:

  • старі розміри доходів діяли протягом 92-х з 366-ти календарних днів: з 1 січня по 1 квітня 2020 року (включно);
  • нові розміри доходів будуть діяти протягом 274 календарних днів: з 2 квітня по 31 грудня 2020 року.

Через це розмір доходу за весь 2020 рік буде меншим, ніж встановлено Законом № 540. 

Наприклад, для єдинників 3-ї групи розрахунок буде такий:

  • 5 000 000 ліміту * 92/366 календарних днів = 1 256 830,60 грн.
  • 7 000 000 ліміту * 274/366 календарних днів = 5 240 437,16 грн.

Отже, ліміт на весь 2020 рік становить: 6 497 267,76 грн, тобто менше ніж 7 000 000 грн. 

Для платників ЄП 1 і 2 групи ліміти відповідно становлять трохи більше ніж 824 тис. грн і 4 120 тис. грн.

В окремій таблиці наведені розміри граничних сум доходів для «єдинників» І-ІІІ груп, розраховані податківцями. Звертаємо увагу: це не пряма норма ПКУ, а трактування податківцями існуючої ситуації.

 

Наслідки перевищення сум доходів до 2 квітня та після цієї дати

Податківці зазначили, що при перевищенні відповідних розмірів доходу до 2 квітня та після цієї дати на «єдинників» буде поширюватися норма п. 298.3 ПКУ. Докладно на ній вони не зупинялися.

Вони підкреслили, що зміни лімітів у бік збільшення можуть бути застосовані лише щодо випадків перевищення, які мали місце, починаючи з 2 квітня 2020 року. Податківці навели приклад перевищення доходу у 2020 року.

 

Приклад від ДПС: Якщо обсяг доходу платника єдиного податку другої групи станом на 30 березня 2020 року становив 1,6 млн грн (що більше за ліміт у 1,5 млн грн, чинний для 2020 року станом на таку дату), цей платник податку має виконати вимоги пункту 293.8 ПКУ щодо переходу на ІІ чи ІІІ групу або на загальну систему, а також оподаткування за ставкою 15% суми перевищення. Якщо таке перевищення відбулося у квітні 2020 року – підстав для застосування цих норм Кодексу не буде.

 

Від себе нагадаємо, що у разі перевищення обсягу доходу платниками єдиного податку другої групи (1,5 млн грн), їм необхідно в наступному податковому кварталі подати заяву для переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.

Фізособи-«єдинники» ІІІ групи, які перевищили у звітному періоді обсяг доходу, визначений для таких платників (5 млн грн) також зобов’язані перейти на загальну систему.

До того ж до суми перевищення слід застосовувати фізособам-«єдинникам» ставку єдиного податку у розмірі 15%, а для юросіб-«єдинників» ІІІ групи – подвійну ставку.

***

Читайте також: Додаткові карантинні нововведення для бізнесу: інформаційний лист від ДПС

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»