• Посилання скопійовано

Зміни в оподаткуванні єдиним податком: аналіз Закону №466

Попри прогнози суттєвих змін з єдиного податку Законом №466 не передбачено. Проте зміни внесено в умови втрати статусу «єдинника» через податковий борг, визначено нові правила застосування пільг з плати за землю, введено новий звітний період для звітування з ПДВ та новий строк для переходу на ставку 3% для ІІІ групи

Зміни в оподаткуванні єдиним податком: аналіз Закону №466

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від неї

Як і раніше, для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкту господарювання слід подати до контролюючого органу відповідну заяву. Але тепер уточнено,  що це має бути контролюючий орган за місцем податкової адреси. Це не велика зміна, а швидше уточнення, оскільки так це відбувалося й раніше.

Також вносяться зміни до порядку подання заяв для «єдинників» ІІІ групи:

  1. при зміні податкової адреси, місця провадження госпдіяльності «єдинники» ІІІ групи заяву подають не пізніше останнього дня кварталу відбуття таких змін. До змін таку заяву слід подавати разом з податковою декларацією за звітний період;
  2. для зміни ставки єдиного податку заява подається «єдинником» ІІІ групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому буде застосовуватися така ставка. Така зміна внесена до п. 298.6 ПКУ, хоча така ж вимога зараз міститься в пп. «в» пп. 4 та в пп. 5 п. 293.8 ПКУ.

До пп. «в» пп. 4 п. 293.8 ПКУ внесено окреме уточнення. За ним перехід зі ставки 5% на 3% здійснюватиметься за заявою, яку слід буде подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ (був строк – за 15 к.дн.).

Отже, з 23 травня картина виглядає так:

  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 3% на 5% – залишився «старий» термін для поданная заяви, не пізніше 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка;
  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 5% на 3% – з’явився вже «новий» термін, не пізніше 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка (і не забудьте про реєстрацію платником ПДВ).

Про це ми писали тут.

 

Новий звітний період для ПДВ

«Єдинники», які сплачують ПДВ, тобто «єдинники» ІІІ групи з ставкою 3% та «єдинники» 4 групи, повинні подавати декларацію з ПДВ щомісячно. Хоча на 2020 рік була можливість обрати квартальний звітний період. Новий звітний період введено з 23 травня. Але поки не має конкретних роз’яснень від ДПС, як відзвітувати за ІІ квартал через зміни посеред кварталу.

 

Ставки єдиного податку

Розміри ставок для платників єдиного податку не змінилися. Хоча для фіксованих ставок замість слів «у межах» змінять на «не більше», але значення податку від цього не змінилося.

 

Ліміти для «єдинників» І-ІІІ груп

Як відомо законопроект №1210 було прийнято ВРУ ще 16 січня 2020 року. В ньому, серед іншого, було передбачено зміну розмірів граничних доходів. Але Закон №466 Президент підписав тільки 22 травня 2020 року. Ця норма мала б стати чинною з 23 травня 2020 року.

При цьому Законом №540 щодо карантинних пільг з 2 квітня було вже введені ці розміри. Про це ми писали тут. Тобто наразі ми маємо задвоєння застосування початку цих розмірів.

Зокрема, з 2 квітня обсяг доходу становить:

  • для І групи ЄП – 1 млн грн замість 300 тис. грн;
  • для фізосіб-«єдинників» ІІ групи – 5 млн грн замість 1,5 млн грн;
  • для фізосіб-«єдинників» та юрособ-«єдинників» ІІІ групи – 7 млн грн замість 5 млн грн.

Скоріш за все, цю невідповідність буде прибрано у законі про внесення змін до Закону №466.

 

База оподаткування для «єдинників» IV групи

Згідно зі змінами до п. 292-1.2 ПКУ, базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом для справляння плати за землю.

Окремо ввели визначення бази оподаткування для «єдинників» 4 групи, якщо нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведена. У такому разі нею буде нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в АР Крим або в області.

Також передбачено зміни у звітуванні в анулюванні реєстрації платників IV групи.

Підстави для анулювання статусу «єдинника» наразі наведені у пп. 299.10 ПКУ. Для IV групи, зокрема, передбачено, що такими підставами можуть бути і якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш як 75% (для юросіб), і якщо не подано податкову звітність, передбачену пп. 295.9.1 ПКУ. Ось до останньої вимоги пропонується уточнення: не лише звітність, передбачену пп. 295.9.1 ПКУ, а й звітність, передбачену пп. 298.8.1 ПКУ.

Але з огляду на ці норми, це стосується однієї ж і тієї звітності (просто різних випадків її подання). Тобто у звітуванні жодних змін не внесено.

Але змінено строк подання звітності «єдинниками» 4 групи щодо щорічного підтвердження статусу за пп. 298.8.1 ПКУ До змін було прописано норма щодо подання «до 20 лютого», а тепер введено строк «не пізніше 20 лютого». Тобто на 2021 рік можна буде звітувати вже в тому числі й 20 лютого.

Докладно про всі зміни для сільгосптоваровиробників ми розповіли ось тут

 

Інші податки, які сплачують «єдинники»

По-перше, за новими правилами «єдинник» буде платником податку на прибуток у разі виплати доходів нерезидентів. До того ж за новою редакцією п. 297.6 ПКУ платник єдиного податку-юридична особа, який визнається контролюючою особою над контрольованими іноземними компаніями відповідно до статті 39-2 ПКУ, здійснює нарахування та сплату податку на прибуток. Про це докладно ми зазначали в аналітиці щодо податку на прибуток. Ця норма почне діяти з 1 січня 2021 року.

До того ж окремими абзацами пп. 133.1.1 ПКУ та новим пп. 133.1.4 ПКУ визначено, коли юрособи-«єдинники» та ФОПи є платниками податку на прибуток.

Зокрема:

  • юрособи-«єдинники» є платниками податку при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту із джерелом їх походження з України у порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ;
  • юрособи-«єдинники» є платниками податку при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, який оподатковується в порядку, визначеному ст. 39-2 та розділом ІІІ ПКУ (про ТЦО ми поговоримо окремо, адже це варто окремої статті);
  • фізичні особи – підприємці, у тому числі «єдинники», та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, які оподатковуються за п. 141.4 ПКУ.

А от «єдинники» четвертої групи не є платниками податку при виплаті доходів нерезидентам, визначених абз. 4 – 6 пп. 14.1.49 ПКУ (це операції щодо платежів за цінні папери; вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента понад суму витягнутої руки, сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту порівняно зі сумою за методом витягнутої руки).

По-друге, уточнюється, що функції податкового агента при нарахуванні доходів фізособам щодо утримання та сплати ПДФО та військового збору, а також подання звітності (форми №1ДФ), поширюється і на фізосіб-«єдинників» IV групи. До змін для таких підприємців п. 297.3 ПКУ встановлено виняток. Тобто з 23 травня таке уточнення вже діє й щодо фізособи-«єдинника» ІV групи. Тому такий «єдинник» при нарахуванні доходів фізособам має заповнювати та подавати ф. №1ДФ вже за ІІ квартал.

 

Зміни у відомостях Реєстру «єдинників»

Наразі у пп. 299.7 ПКУ міститься дві згадки про види діяльності, які вносять до Реєстру платників єдиного податку. Так, для І та ІІ групи окремо зазначено, що до Реєстру вносять обрані ними види господарської діяльності (підпункт 4). Хоча для них і для решти «єдинників» передбачено внесення відомостей «види господарської діяльності» (підпункт 8). Тож, це задвоєння (а саме – підпункт 4 виключать).

І щодо отримання витягу з Реєстру. З 23 травня за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси не просто отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку, а й зробити це в електронному вигляді. До внесених змін про можливість його отримання в електронному вигляді не йшлося у п. 299.9 ПКУ. Але щоб отримати такий витяг доведеться ще чекати реалізації такого сервісу від ДПС.

 

Уточнення щодо втрати статусу «єдинника» через податковий борг

До змін за пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ «єдинники» І-ІІІ груп мали перейти на загальну систему у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Законом №466 до цієї норми внесено уточнення, що задля переходу на загальну систему доведеться переходити у разі наявності боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ПКУ. За нормою цього пункту ППР про несплату податків не надсилається, якщо сума боргу менше 60 н.м.д.г. (тобто нижче 1020 грн). Відповідно, якщо у «єдинника» борг за два послідовних квартала становитиме менше 1020 грн, він має право залишитися на спрощеній системі.

 

У кого з «єдинників» не буде пільги у вигляді несплати земельного податку

За новою редакцією п. 297.1 ПКУ «єдинників» звільнено від податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва 

Тобто пільги не буде у платників єдиного податку 1-3 груп при наданні земельної ділянки або нерухомого майна, яке на ній розташовано, в оренду або в позичку. Але ця норма запрацює з 1 липня. Про цю новацію ми докладно розповімо в окремій аналітиці.

***

Читайте також: «Єдинники» і земельний податок: хто платить з 1 липня?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»