• Посилання скопійовано

З’явився законопроект, що розширює коло підприємців, які можуть отримати допомогу по безробіттю

У ВРУ було зареєстровано законопроект, яким пропонується надати право на отримання допомоги по безробіттю тим підприємцям, яких було звільнено від сплати ЄСВ, зокрема за березень-травень 2020 року

З’явився законопроект, що розширює коло підприємців, які можуть отримати допомогу по безробіттю

Нагадаємо, що 13 травня 2020 року ВРУ було прийнято Закон №553-ІХ, який передбачає внесення змін до ст. 47-1 Закону «Про зайнятість населення». Завдяки цьому ФОП, які є застрахованими особами, мають право отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ. Інструкцію від Центру зайнятості, як отримати таку допомогу, ми наводили тут.

Зверніть увагу! Термін «застраховані особи» в цьому випадку вживається у значенні, яке встановлено Законом про ЄСВ. Ними є ті фізособи, які сплачували ЄСВ або за яких сплачували ЄСВ хоча б у мінімальному розмірі.

Отже, виходить, що ті ФОП, які ЄСВ з якихось причин не сплачували, права на допомогу не мають. Зокрема, це підтверджує і Порядок №306. Адже ФОП для отримання такої допомоги серед інших документів має надати довідку про сплату ЄСВ за останні 6 місяців.

Виняток встановлено лише для ФОП, які звільнені від сплати ЄСВ Законом про ЄСВ на постійній основі. Тобто йдеться про пенсіонерів та інвалідів. З ними теж не все просто – з одного боку, є ось цей виняток – вони для отримання допомоги довідку про сплату ЄСВ не надають. А з іншого боку, вони не є  застрахованими особами для Фонду безробіття.

Аналогічна ситуація з ФОП, яких звільнили від сплати ЄСВ за період з 1 березня по 31 травня 2020 року у зв’язку зі запровадженням карантину. Адже вони не можуть надати довідку про сплату ЄСВ за останні 6 місяців.

Тому часто доводиться чути, що центри зайнятості таким ФОП у допомозі відмовляють. Поставити крапку в цій проблемі мали б зміни до законодавства.

У зв’язку з цим, у ВРУ з’явився проект Закону №3782, яким пропонується чергове внесення змін до ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення», зокрема, з метою надання права на отримання допомоги по безробіттю в тому числі і підприємцями, які є застрахованими особами, та звільнені від сплати за себе ЄСВ, відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ (звільнення від ЄСВ за себе на період карантину). Відповідна зміна вноситься і до вимоги щодо довідки про сплату ЄСВ за останні 6 місяців.

За місяці, за які ФОП через звільнення не сплачував внесок, допомога по частковому безробіттю на період карантину надаватиметься з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Однак, якщо законопроект буде прийнято, то він набере чинності з дня наступного за днем його опублікування. А отже, саме з цього дня підприємці, що не сплачували ЄСВ через звільнення, зможуть отримати допомогу по безробіттю. Втім, докладно про це ми говоритимемо після того, як ці зміни будуть запроваджені.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»