• Посилання скопійовано

Реєстрація «єдиноподатника»-юрособи платником ПДВ

Підприємство з 1 січня працює на єдиному податку 5%. З 1 червня засновники мають намір займатися видобуванням та реалізацією корисних копалин, що не дозволено на єдиному податку, й обов’язково з ПДВ. Якщо все ж таки буде реальний договір з 1 липня з клієнтами, то які штрафні санкції нам загрожують і які податки ми повинні будемо сплатити? Як нам правильно вчинити? Коли можна починати виконувати такий вид робіт ПДВ?

Платники єдиного податку третьої або четвертої групи (крім тих, які здійснюють постачання послуг (робіт) платникам податку на додану вартість, обсяги яких за останні 12 календарних місяців сукупно перевищують 300 тис. грн) можуть обрати ставку єдиного податку у розмірі 3% за умови, що вони відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 для обов’язкової реєстрації (загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12-ти календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн) або п. 182.1 ст. 182 для добровільної реєстрації (обсяги постачання товарів/послуг є меншими за 300 тис. грн та обсяги постачання іншим платникам податку на додану вартість за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50% загального обсягу постачання; статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) перевищує 300 тис. грн), здійснити перехід на зазначену ставку та зареєструватись як платники податку на додану вартість з початку наступного календарного кварталу. У разі добровільної реєстрації таких платників єдиного податку платниками ПДВ реєстраційна заява за ф. №1-ПДВ подається до органу ДПС не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписування податкових накладних. У такій заяві платник єдиного податку може зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку на додану вартість, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такий платник єдиного податку вважатиметься платником податку на додану вартість та матиме право на виписування податкових накладних. При цьому реєстрація платником ПДВ здійснюється не раніше дати переходу на ставку єдиного податку у розмірі 3%.

Платники єдиного податку третьої та четвертої груп, які застосовують ставку 5% та здійснюють постачання послуг платникам ПДВ, обсяги яких за останні 12 календарних місяців сукупно перевищують 300 тис. грн, можуть за власним бажанням перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3% та зареєструватися платниками ПДВ. Реєстраційна заява за ф. №1-ПДВ подається не пізніше 10-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто обсягу оподатковуваних операцій у сумі 300 тис. грн, а реєстрація здійснюється за правилами, встановленими розділом V Кодексу для обов’язкової реєстрації. У такій заяві платник єдиного податку:

— або зазначає, що реєстрація проводиться за процедурою обов’язкової реєстрації (протягом 10-ти робочих днів від дати надходження заяви);

— або зазначає бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такий платник єдиного податку вважатиметься платником ПДВ та матиме право на виписування податкових накладних.

Окремі питання, пов’язані з реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторною реєстрацією осіб як платників податку на додану вартість, викладено в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПС України від 20.02.2012 р. №131.

 

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»