• Посилання скопійовано

Колишні «єдиноподатники» і мораторій на перевірки

До 01.01.2012 г. наше підприємство було платником єдиного податку. Основний вид діяльності ? продаж підакцизного товару з використанням РКО. З 01.01.2012 р. у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу ми змушені були перейти на загальну систему, зареєструватися як платники податку на додану вартість. Чи є мораторій на перевірки та на накладення штрафів? Якщо так, то на який період?

Верховною Радою України було прийнято Закон України від 22.02.2012 р. №4448-VI «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон №4448), який набрав чинності 7 квітня 2012 року. Дія Закону №4448 поширюється на: 1) юридичних осіб — «єдино податників» четвертої групи за ставкою 5%; 2) на фізичних осіб — підприємців, не зареєстрованих платниками ПДВ (тобто на підприємців — неплатників ПДВ незалежно від системи оподаткування та групи платників єдиного податку). Закон №4448 не поширюється на платників ПДВ — як загальносистемників, так і «єдинників» третьої групи за ставкою 3%.

Однак є ще одне обмеження: діяльність суб’єктів господарювання не повинна належати до високого ступеня ризику згідно із Законом України від 05.04.2007 р. №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон про перевірки). Нагадаємо, що критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення різних видів діяльності, затверджуються Кабміном. Якщо діяльність підприємця — неплатника ПДВ відноситься до високого ступеня ризику, то за цим напрямком його можуть перевірити в загальному порядку.

 

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»