• Посилання скопійовано

Спадкоємці не звернулися за своєю часткою у статутному капіталі: чи включається її вартість до доходу юрособи-"єдинника"?

Чи включається вартість частки виключеного учасника до доходу Товариства у разі зменшення статутного капіталу на його частку, якщо його спадкоємці не звертаються за отриманням своєї частки? Консультує ДФС

Спадкоємці не звернулися за своєю часткою у статутному капіталі: чи включається її вартість  до доходу юрособи-"єдинника"?

Ситуація: Товариство створене внаслідок реорганізації акціонерного товариства закритого типу. У статутному капіталі за самим Товариством закріплена частка акціонерів реорганізованого акціонерного товариства, які не з'явилися на загальні збори. Крім того, досі колишні акціонери не звернулися з заявами про отримання частки у статутному капіталі.

Товариство є платником ЄП III групи за ставкою 3%.

Загальними зборами учасників були прийняті рішення:

  • про виключення учасника Товариства на підставі свідоцтва про смерть, у зв'язку з тим, що спадкоємці не звертаються з наданням необхідних документів  протягом чотирьох років з моменту смерті учасника;
  • про виключення Товариства зі складу учасників та зменшення розміру статутного капіталу на розмір частки, що була закріплена за самим Товариством.

Чи включається вартість частки виключеного учасника до доходу Товариства у разі зменшення статутного капіталу на його частку, якщо його спадкоємці не звертаються за отриманням своєї частки?

Чи включається до складу доходу Товариства вартість частки колишніх учасників реорганізованого акціонерного товариства, що не були включені до складу учасників створеного Товариства, і частка яких була закріплена за Товариством, у разі анулювання цієї частки і зменшення статутного капіталу Товариства?

 

На ці запитання спробували відповісти фахівці ДФС у Донецькій області в індивідуальній податковій консультації від 08.09.2017 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14.

Податківці зазначили, що доходом юридичної особи - платника єдиного податку визнається все, що зумовлює зростання його капіталу, крім внесків його засновників або учасників до статутного капіталу.

Оскільки при виключенні учасників Товариства прийнято рішення щодо відповідного зменшення розміру статутного капіталу Товариства, тобто перерозподілу статутного капіталу Товариства між іншими учасниками не відбулося, а також не здійснено повернення внесків виключених учасників (спадкоємцям померлого учасника, колишнім учасникам реорганізованого акціонерного товариства), то розмір внесків учасників, що виключені, після закінчення строку позовної давності включається до складу доходу Товариства у повному обсязі.

Також зверніть увагу, що згідно зі ст. 143 ЦКУ зміна розміру статутного капіталу або зміна розміру кожного учасника, у т. ч. платника єдиного податку, має бути відображена у статутних документах з відповідною державною реєстрацією.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Донецькій області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»