• Посилання скопійовано

Отримали аванс на спрощеній системі, а надали послуги на загальній: які наслідки в оподаткуванні?

Оподаткування доходу спрощенців і платників податку на прибуток кардинально відрізняється. Тому при зміні системи оподаткування виникають перехідні операції. Які наслідки виникають, коли оплату отримали на спрощеній системі, а товар відвантажили вже на загальній?

Отримали аванс на спрощеній системі, а надали послуги на загальній: які наслідки в оподаткуванні?

Коментар до листа ДФС від 16.02.2018 р. № 5957/6/99-99-15-02-02-15

Отримано оплату на спрощеній системі

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку є будь-який дохід такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Отже, при отриманні передоплати за товар, юрособа-«єдинник» включила суму отриманих коштів до доходу і відповідно оподаткувала єдиним податком за обраною ставкою.

 

Відвантажено оплачений товар чи надано послугу на загальній системі

Платники податку на прибуток визначають об’єкт оподаткування  податком на прибуток за п. 134.1.1 ПКУ. За ним об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінрезультату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання (саме те що відбувається при відвантажені оплаченого товару).

Тож при відвантаженні товару чи при наданні послуг вже після переходу на загальну систему юрособі слід буде визнати дохід за правилами бухобліку. А це вже напряму впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток. 

Така перехідна операція буде оподатковуватися як єдиним податком, так й податком на прибуток.

В коментованій ІПК податківці цей факт підтвердили. Їх висновок такий: «Положеннями Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму вартості послуг, які надано на загальній системі оподаткування, оплата за які здійснена під час перебування на спрощеній системі оподаткування».

***

Читайте також: «Перехідні» операції у колишніх «єдинників»: в яких випадках фінрезультат коригується? 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»