• Посилання скопійовано

Чи може юрособа-«єдинник» безоплатно передати ОЗ територіальній громаді?

Чи можливе здійснення ЮО-«єдинником» безоплатної передачі ОЗ у комунальну власність територіальної громади та списання з балансу нереальної до погашення дебіторської заборгованості? Консультує ДФС

Чи може юрособа-«єдинник» безоплатно передати ОЗ територіальній громаді?

Коментар до ІПК ДФС у Чернівецькій області від 02.04.2019 р. №1390/ІПК/24-13-12-02-15 

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, а також справляння єдиного податку встановлено гл. 1 розділу XIV ПКУ. Нормами п. 291.5 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи.

Господарські операції безоплатної передачі основних засобів, які перебували на балансі ЮО, та списання з балансу дебіторської заборгованості не є видами діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи.

А ось у разі передачі основних засобів на платній основі податківці зазначили, що перебувати на спрощеній системі оподаткування можуть суб'єкти господарювання, які протягом попереднього календарного року дотримались вимог, встановлених п. 291.4 ПКУ, а саме у яких обсяг доходу не перевищив 5000000 гривень (ч. 3 п. 291.4ч. 3 пп. 298.2.3 ПКУ).

Щодо безнадійної заборгованості, то слід пам'ятати, що є два визначення цьому терміну.

Ознаки безнадійної заборгованості для цілей застосування положень ПКУ наведено у пп. 14.1.11 ПКУ.

Відповідно до П(С)БО 10  безнадійну дебіторську заборгованість визначено як поточну дебіторську заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

Пунктом 11 П(С)БО 10 визначено, що виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів. У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість списується з активів на інші операційні витрати.

Але сума відшкодування раніше списаної безнадійної дебіторської заборгованості включається до складу інших операційних доходів. І, скоріш за все, податківці вимагатимуть включення такого відшкодування до оподаткованого доходу ЮО-«єдинника».

Наприкінці податківці зазначили, що у декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) відображається лише обсяг доходу. Відображення витрат не передбачено. Отже, операції з безоплатної передачі ОЗ та списання безнадійної заборгованості в ній не відображаються.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»