• Посилання скопійовано

Дивіденди за кілька років фізособам-нерезидентам: як виплачувати та оподатковувати?

ТОВ на III групі ЄП планує виплатити дивіденди за кілька років фізособам-нерезидентам. У всіх таких роках є прибутки, крім одного, в якому збиток. Яку максимальну суму дивідендів можна виплатити? Чи можна не враховувати збитковий рік? Які особливості оподаткування?

Дивіденди за кілька років фізособам-нерезидентам: як виплачувати та оподатковувати?

Яку суму дивідендів можна виплатити за кілька років, якщо в одному з них збиток?

Виплачують дивіденди за рахунок чистого прибутку (ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ/ТДВ).

Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ/ТДВ).

Згідно зі ст. 44 ГКУ, підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Згідно зі ст. 57 ГКУ, установчі документи мають містити порядок розподілу прибутків та збитків.

Iз наведеного можна зробити такі висновки.

По-перше, період, за який виплачуються дивіденди, має встановлюватися статутом. Це може бути, наприклад, квартал, рік, два роки, півроку, місяць тощо. Тобто період може бути будь-який.

По-друге, кожен установлений статутом період з метою виплати дивідендів слід розглядати відокремлено один від одного.

Наприклад, якщо статутом встановлено річний період, то чистий прибуток визначається за кожен рік окремо і не плюсується з прибутками та збитками інших років.

Згідно з п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ, до компетенції загальних зборів учасників належать розподіл чистого прибутку товариства, прийняття рішення про виплату дивідендів.

Тобто загальні збори цілком можуть прийняти рішення про розподіл чистого прибутку тих років, в яких прибуток отримувався, на виплату дивідендів, без зменшення такого прибутку на збитки, отримані в одному з років.

Але в ст. 27 Закону про ТОВ/ТДВ наведено обмеження на виплату дивідендів, а саме: ТОВ не може прийняти рішення про виплату дивідендів чи виплатити дивіденди, якщо:

  • ТОВ не здійснило розрахунків з учасниками ТОВ у зв'язку з припиненням їх участі у ТОВ або з правонаступниками учасників ТОВ;
  • майна ТОВ недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов'язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати;
  • статутом ТОВ додатково передбачено відповідні умови;
  • учасник, якому планується виплата, повністю або частково не вніс свого вкладу.

Отже, приймаючи рішення про виплату дивідендів, слід дотриматися наведених обмежень.

Особливості оподаткування

ТОВ на спрощеній системі оподаткування не сплачує авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів (див. пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Під час виплати дивідендів фізособам-нерезидентам їх оподатковують податком на доходи фізосіб та військовим збором у такому самому порядку, як і дивіденди фізособам-резидентам. Це випливає зі змісту п. 170.10 ПКУ.

Тобто під час виплати дивідендів ТОВ на єдиному податку III групи утримує податок на доходи фізосіб за ставкою 9% і військовий збір за ставкою 1,5% (див. пп. 167.5.4 ПКУ).

Але якщо міжнародним договором про уникнення подвійного оподаткування передбачено звільнення від оподаткування доходів нерезидентів, отриманих на території України, застосовуються правила такого договору.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»