• Посилання скопійовано

Сільськогосподарська спільна діяльність: які податкові наслідки?

ФГ (платник ПДВ, ЄП групи 4), оператор СД, згідно з договором СД вносить до спільної діяльності роботу власної сільгосптехніки, насіння, роботу працівників тощо. Комунальне підприємство вносить право використання земельних ділянок. За договором доходи діяльності розподіляються між сторонами 75% — ФГ, 25% — підприємству. Які податки та облік ФГ?

Сільськогосподарська спільна діяльність: які податкові наслідки?

Податок на додану вартість

Передача товарів, робіт, послуг на баланс СД належить до операцій постачання (пп. «г» пп. 14.1.185, пп. «г» пп. 14.1.191, пп. 196.1.7 ПКУ).

А тому в загальному порядку, передаючи на баланс СД товари, роботи, послуги, платник ПДВ має нарахувати ПДВ.

У цій ситуації оператором СД (особою, яка веде облік СД) є ФГ, тому ФГ веде окремий облік СД. Якщо ФГ, як платник ПДВ, передає на баланс СД (а по суті — передає сам собі, але за даними обліку зі свого балансу на баланс СД) товари, послуги, він нараховує ПДВ та складає ПН.

 

Щодо СД як окремого платника ПДВ

Докладно цей момент розглянуто у відповіді податкової на запитання в ЗIР, підкатегорія 101.02: «Чи зобов'язана реєструватися платником ПДВ особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи?».

Відповідь така: якщо СД, як окрема особа, здійснює операції постачання товарів, послуг і загальна сума від здійснення таких операцій постачання, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), то особа, що веде облік результатів діяльності за договором про СД, обов'язково має зареєструватися платником ПДВ як окрема особа у межах СД. Підстава — п. 181.1 ПКУ.

Водночас така особа може зареєструватися в добровільному порядку за п. 182.1 ПКУ.

Наприклад, за договором СД буде вирощено сільгосппродукцію, яка продаватиметься з балансу СД або передаватиметься на баланс учасників СД. Так ось така передача або продаж є операцією постачання. Якщо обсяг таких операцій протягом 12 місяців перевищить 1 млн грн, СД обов'язково реєструється платником ПДВ.

Але СД можна з початку укладення договору зареєструвати платником ПДВ у добровільному порядку. Тоді СД, як окремий платник ПДВ, матиме право на ПК за товарами, послугами, отриманими від учасників платників ПДВ.

Наприклад, ФГ передало на баланс СД послуги, нарахувавши ПДВ. А СД, отримавши ці послуги, має право відобразити ПК, якщо буде платником ПДВ.

 

ЄП групи 4

Операції, здійснені у межах СД, на оподаткування ЄП групи 4 не впливають.

Поряд із цим доходи від продажу сільгосппродукції, вирощеної у межах СД, не належать до доходів від продажу власно вирощеної сільгосппродукції при розрахунку частки сільгосптоваровиробництва. Отже, якщо розмір таких доходів у загальному розмірі отриманого протягом року доходу перевищує 25%, наступного року платник ЄП групи 4 повинен буде перейти на іншу систему оподаткування.

 

Консультують податківці
Пунктом 180.1 статті 180 Кодексу встановлено, що для цілей оподаткування платником ПДВ є особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи.
<...>
При здійсненні спільної (сумісної) діяльності передача товарів (робіт, послуг) на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається постачанням таких товарів (робіт, послуг).
Таким чином, операції з передачі товарів/послуг (у тому числі права користування орендованою земельною ділянкою) на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, а також їх повернення є об'єктом оподаткування ПДВ.
IПК ГУ ДФС у м. Києві від 11.04.2019 р. №1554/IПК/26-15-12-01-18

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку СД визначено п. 19 — 23 НП(С)БО 12, деталізовано у Методрекомендаціях №1873.

Наведемо тезово основні положення обліку СД.

Оператор СД веде облік СД окремо від результатів власної діяльності. Він складає окремий фінзвіт за такою діяльністю.

Передачу товарів, послуг на баланс СД в обліку учасника (наприклад, фермерське господарство) відображають як звичайний продаж, наприклад:

— Д-т 377 К-т 703 — надано послуги з оранки ділянок;

— Д-т 703 К-т 641 — нараховано податкове зобов'язання з ПДВ;

— Д-т 703 К-т 69 — дохід від продажу в розмірі частки, яка належить ФГ (за даними нашої ситуації — 75%);

— Д-т 703 К-т 791 — дохід від продажу в розмірі частки, яка належить іншому учаснику (за даними нашої ситуації — 25%) віднесено на фінрезультати;

— Д-т 903 К-т 23 — списано собівартість наданих послуг;

— Д-т 791 К-т 903 — собівартість реалізації віднесено на фінрезультати;

— Д-т 69 К-т 791 — 75% доходу віднесено на фінрезультати у періоді продажу СД вирощеної сільгосппродукції чи продажу такої продукції ФГ, яку він отримав від СД.

А в обліку СД (який веде окремо від власної діяльності оператор — ФГ):

— Д-т 23 К-т 685 — отримано послуги з оранки (разом з ПДВ, якщо СД не є окремим платником ПДВ);

— Д-т 641 К-т 685 — ПК з ПДВ, якщо СД є окремим платником ПДВ.

Надалі в обліку СД у загальному порядку відображають оприбуткування вирощеної сільгосппродукції, її продаж на сторону.

Якщо вся вирощена сільгосппродукція передається учасникам, то вона передається в розмірі пропорційно до вкладів сторін.

Наприклад, якщо вартість переданого комунальним підприємством на баланс СД права користування земельними ділянками становить 500000 грн, а вартість переданих ФГ послуг з вирощування і збирання сільгосппродукції — 1000000 грн, то собівартість продукції становитиме 1500000 грн (500000 + 1000000).

У такому разі третина вирощеної сільгосппродукції в рахунок погашення вкладу комунального підприємства у СД буде передана комунальному підприємству, а дві третини — ФГ.

На балансі СД передачу сільгосппродукції в рахунок погашення вкладів відображають як продаж. Причому заборгованість за вкладами, яку на балансі учасників (ФГ і комунального підприємства) відображають на субрахунку 377, а на балансі СД — на субрахунку 685, буде закрита.

Якщо СД продасть урожай самостійно, то з отриманих коштів від продажу спершу буде погашено внески учасників, а прибуток буде розподілено між учасниками (за даними нашої ситуації) в розмірі 75% на користь ФГ і 25% — на користь комунального підприємства.

За наслідками діяльності СД оператор СД (ФГ) складає фінансову звітність і передає її учасникам: ФГ та комунальному підприємству. Показники такої звітності в частині, яка їм належить (75% — ФГ і 25% — комунальне підприємство), учасники відображають у своїй фінзвітності.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»