• Посилання скопійовано

Чи включати до доходу юрособи-«єдинника» дивіденди, отримані від емітента?

Юрособа-«єдинник» при отриманні від емітента дивідендів, які не оподатковані в порядку за ПКУ, включає до складу доходу всю суму отриманих дивідендів

Чи включати до доходу юрособи-«єдинника» дивіденди, отримані від емітента?

ДПС у Черкаській області розповідає, що згідно з п. 291.2 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності є особливим механізмом справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

У відповідності до пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Суми, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначені у п. 292.11 ПКУ. Зокрема, пп. 10 п. 292.11 ПКУ передбачено, що не включаються до складу доходу дивіденди, отримані платником єдиного податку – юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному Податковим кодексом.

Відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою – емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Отже, емітент корпоративних прав розраховує дивіденди у зв'язку з розподілом частини його прибутку за правилами, встановленими бухгалтерським обліком.

При цьому згідно з пп. 57.1-1.1 ПКУ крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною п. 136.1 ПКУ ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими Податковим кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена п. 136.1 ПКУ (абз. 7 пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Таким чином, юридична особа – платник єдиного податку, яка отримала від емітента корпоративних прав (платника єдиного податку) дивіденди, не оподатковані в порядку, визначеному Податковим кодексом, включає до складу доходу всю суму отриманих дивідендів з дотримання вимог пп. 2 п. 292.1 ПКУ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»