• Посилання скопійовано

Перехід на ЄП (2%) і ПДВ при тривалому виробництві (будівництві)

Підприємство здійснює тривале будівництво, планує із загальної системи і ПДВ перейти на ЄП за ставкою 2%. Аванси отримуються від покупців до переходу і після. Що з ПДВ у разі повернення на загальну систему?

Перехід на ЄП (2%) і ПДВ при тривалому виробництві (будівництві)

Про вплив перехідних операцій на ПДВ ми детально писали в статтях «Надання послуг на спецгрупі ЄП після отримання передоплати платником ПДВ» у «ДК» №16/2022 та «Облік ПДВ під час перебування на спецгрупі ЄП (2%) і після» в «ДК» №18/2022. А зараз розглянемо основні правила в стислому викладі.

 

Щодо податкового зобов’язання з ПДВ

Податкове зобов’язання з ПДВ нараховується на дату першої події. На дату другої події всього лише закривається заборгованість, сформована на першу подію.

Якщо аванс отримується платником ПДВ до моменту переходу на єдиний податок за ставкою 2%, то це є першою податковою подією, на яку нараховується податкове зобов’язання з ПДВ.

Якщо аванс отримується в період перебування на єдиному податку за ставкою 2%, у цей момент податкове зобов’язання з ПДВ не нараховується. Тому що в період перебування на єдиному податку за ставкою 2% реєстрація платником ПДВ тимчасово призупиняється (пп. 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

Якщо підприємство повернеться на загальну систему і ПДВ і знову отримуватиме аванси від покупців, то знову нараховуватиметься податкове зобов’язання з ПДВ.

З наведеного випливає, що частина авансів під виконані роботи буде з ПДВ, а частина – без ПДВ. Акт виконаних робіт закриватиме заборгованість за такими авансами, а тому роботи в такому акті також відображатимуться в двох частинах: одна – з ПДВ, друга – без ПДВ.

І якщо сума акта буде більшою від суми авансів, то на різницю не нараховується ПДВ, якщо акт складають під час перебування підприємства на єдиному податку за ставкою 2%. А якщо акт складають після повернення на загальну систему оподаткування і ПДВ, то на різницю нараховується ПДВ.

 

Щодо податкового кредиту

Якщо товари, послуги придбаваються з ПДВ до моменту переходу на єдиний податок за ставкою 2%, тобто відбувається перша податкова подія – здійснення передоплати чи отримання товарів, послуг, то підприємство в загальному порядку відображає податковий кредит з ПДВ. Те саме стосується придбання товарів, послуг, перша податкова подія за якими виникає після повернення на загальну систему оподаткування і ПДВ.

Якщо товари, послуги придбаваються з ПДВ у період перебування на єдиному податку за ставкою 2%, тобто відбувається перша податкова подія – здійснення передоплати чи отримання товарів, послуг, то сума ПДВ включається до первісної вартості товарів, послуг. Податковий кредит з ПДВ не відображають.

Відповідно до пп. 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи в період застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відновлено його реєстрацію платником ПДВ, нарахувати податкове зобов’язання відповідно до пункту 198.5 ПКУ.

При цьому база оподаткування визначається виходячи з вартості придбання цих товарів/послуг.

Тобто якщо підприємство придбавало з ПДВ товари, послуги до моменту переходу на єдиний податок за ставкою 2%, використовувало їх для виконання будівельних робіт, а реалізація цих робіт відбулася у період перебування на єдиному податку за ставкою 2%, то протягом першого місяця після повернення на загальну систему оподаткування і ПДВ потрібно нарахувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ на зазначені товари/послуги відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Якщо ж реалізація цих робіт відбулася після повернення на загальну систему оподаткування і ПДВ, то нараховувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не потрібно.

 

А чи вважати реалізацією отримання авансів від покупців?

З погляду ПДВ-обліку отримання авансів – це також операція постачання: перша податкова подія такої операції. Вище ми зазначили, що в акті виконаних робіт роботи відображатимуть двома рядками: один – оподатковуваний ПДВ, інший – неоподатковуваний.

На цій підставі можемо зробити висновок, що товари, послуги, придбані з ПДВ як до переходу на єдиний податок за ставкою 2%, так і після повернення на загальну систему і ПДВ, використовуватимуться в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях частково.

Яким чином нараховувати податкове зобов’язання з ПДВ у таких ситуаціях, у пп. 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ нічого не сказано. Причому норми ст. 199 ПКУ, яка встановлює особливості нарахування податкового зобов’язання з ПДВ у разі часткового використання придбаних товарів, послуг в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, для ситуації, яку ми тут розглядаємо, не придатні.

 

То як нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ?

Наприклад, можна зробити так.

Спершу порахувати орієнтовну частку оподатковуваних і неоподатковуваних робіт, яка зазначена в акті виконаних робіт. Нехай орієнтовна частка неоподатковуваних становитиме 40%.

Тоді беремо вартість придбаних з ПДВ до дати переходу на єдиний податок за ставкою 2% товарів, послуг, множимо на 40% і знаходимо вартість товарів, послуг, на які потрібно нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ в перший місяць після повернення на загальну систему і ПДВ. Складаємо податкову накладну, реєструємо в ЄРПН.

А на дату складання акту виконаних робіт визначаємо фактичну частку неоподатковуваних операцій. І коригуємо раніше відображене податкове зобов’язання з ПДВ, складаємо розрахунок коригування до податкової накладної.

Це ми навели можливий варіант нарахування ПДВ.

Але позаяк ПКУ прямо не встановлює порядку коригування в ситуації, що розглядається, податкова може мати іншу думку з цього питання. Тому може бути доречним звернутися до податкової за індивідуальною податковою консультацією.

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»