• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» ІІ групи брати участь у спільній діяльності ?

Чи може бути стороною договору про спільну діяльність щодо вирощування сільгосппродукції ФОП на ІІ групі ЄП? Вкладом такого платника будуть кошти

Чи може «єдинник» ІІ групи брати участь у спільній діяльності ?

Чи може платник ЄП групи ІІ брати участь у СД?

Детально це питання ми розглядали, коментуючи ІПК ДПСУ від 01.09.2021 р. №3215/ІПК/99-00-04-03-03-06 у «ДК» №41/2021. Зараз скажемо тезово.

Перелік видів діяльності, не дозволених для платників єдиного податку, наведено в п. 291.5 ПКУ. Спільної діяльності в цьому переліку немає. А тому платник єдиного податку може брати участь у спільній діяльності і бути стороною такого договору.

Водночас види діяльності в межах договору про спільну діяльність мають відповідати тим видам діяльності, здійснення яких дає право застосовувати спрощену систему оподаткування.

Так само консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР, підкатегорія 107.05: «Чи мають право ФОП – платники ЄП укладати з іншими СГ (ЮО та ФОП) договори про спільну діяльність без створення ЮО?».

Крім того, на наш погляд, види діяльності спільної діяльності мають відповідати видам діяльності, що їх платник ЄП II групи вніс до своїх реєстраційних даних. Тобто якщо ФОП на єдиному податку II групи має у своїх реєстраційних даних інформацію про діяльність з вирощування сільгосппродукції, то він може брати участь у спільній діяльності, якщо така спільна діяльність полягає у вирощуванні сільгосппродукції.

 

Як оподатковувати діяльність ЄП групи II від участі в СД?

У відповіді на запитання в ЗІР, яке ми навели вище, податківці зазначають:

  • частина доходу, отримана ФОПом – платником ЄП як учасником СД, який перебуває на обліку в контролюючому органі, включається до доходу такого платника ЄП згідно з пп. 1 п. 292.1 ПКУ;
  • якщо договір про спільну діяльність не обліковується в контролюючих органах і кожен учасник такого договору про спільну діяльність перебуває на обліку в контролюючих органах, то учасник спільної діяльності ФОП – платник ЄП повинен враховувати дохід від здійснення діяльності за договором про спільну діяльність у загальному порядку разом із результатами діяльності від провадження власної господарської діяльності.

Договір про спільну діяльність може бути на обліку в податковій як окремий платник ПДВ. Причому такий договір можуть зареєструвати тільки в разі, якщо уповноважена особа договору про спільну діяльність (особа, визначена договором, яка веде облік результатів спільної діяльності) є платником ПДВ (див. ІПК ДФС у Вінницькій області від 01.10.2018 р. №4258/ІПК/02-32-08-01). Наприклад, якщо в ситуації, яку розглядаємо, уповноваженою особою буде ФОП на єдиному податку II групи, договір про спільну діяльність не може бути зареєстровано платником ПДВ. Тому що ФОП на єдиному податку II групи не є платником ПДВ.

Але якщо уповноваженою особою буде інший член спільної діяльності, який є платником ПДВ, то такий договір може бути зареєстровано окремим платником ПДВ. Увага: договір про спільну діяльність підлягатиме обов’язковій реєстрації в разі виконання вимог п. 181.1 ПКУ – обсяг постачання протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

З ПДВ з’ясували, тепер переходимо до оподаткування єдиним податком II групи.

З наведеного вище випливає: якщо спільна діяльність вирощує сільгосппродукцію і продає її, перераховуючи платнику єдиного податку II групи належну частку коштів за таку продану продукцію, то до складу доходу ФОПа такі кошти потрібно включати, на наш погляд, вже на дату отримання коштів на рахунок спільної діяльності.

Якщо ж частина вирощеної сільгосппродукції, яка належить ФОПу, передається такому ФОПу, а останній уже сам її реалізує, то до складу доходу сума продажу включається на дату отримання коштів від продажу.

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»