• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів платником ЄП (2%)

ТОВ на ЄП (2%) у 2022 р. нараховувало дивіденди за 2021 р., коли перебувало на загальній системі. Дивіденди на користь юрособи на ЄП (2%) і фізосіб. Що з оподаткуванням, якщо виплата здійснювалася при перебуванні на ЄП і після повернення на загальну систему?

Оподаткування дивідендів платником ЄП (2%)

Оподаткування дивідендів на користь фізосіб

Особливості оподаткування наведені в п. 170.5 ПКУ:

— податковим агентом платника податку під час нарахування за загальним правилом є емітент корпоративних прав;

— будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом під час нарахування дивідендів;

— доходи від нарахованих дивідендів остаточно оподатковуються під час їх нарахування за ставкою, визначеною пп. 167.5.1, 167.5.2, 167.5.4 ПКУ.

Якщо дивіденди нараховані суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (а це платники єдиного податку, в тому числі ті, які застосовують ставку 2%), вони застосовують ставку оподаткування у половинному розмірі від ставки пп. 167.5.1 ПКУ (див. пп. 167.5.4 ПКУ). Тобто ставка податку на доходи становить 9%.

Щодо військового збору, то дивіденди, нараховані на користь фізосіб-резидентів (нерезидентів), включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Таким чином, якщо, приміром, засновники ТОВ прийняли рішення про виплату дивідендів за 2021 рік у червні 2022 року, в період перебування ТОВ на єдиному податку (2%), то такі дивіденди нараховують у червні 2022 року й остаточно оподатковують податком на доходи фізосіб за ставкою 9% і військовим збором за ставкою 1,5%. Навіть якщо виплата цих дивідендів буде в період, коли ТОВ повернеться на загальну систему, податок на доходи не перераховується за іншою ставкою ПДФО. Фізособи, які отримають ці дивіденди, також не повинні утримувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, адже за них це вже зробив податковий агент (ТОВ).

На руки фізособам виплачують дивіденди за мінусом утриманих податків.

У додатку 4ДФ до об’єднаної звітності дивіденди відображають з ознакою доходу «109».

Якщо дивіденди нараховані, але не виплачені, то податок на доходи фізосіб і військовий збір підлягають перерахуванню до бюджету у строк, установлений для місячного податкового періоду (див. пп. 168.1.5 ПКУ), тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому нараховано, але не виплачено дивідендного доходу.

Наприклад, якщо дивіденди нараховані у червні 2022 року і не виплачені до кінця липня 2022 року, податок на доходи і військовий збір слід перерахувати до бюджету до 30 липня 2022 року, але позаяк це вихідний день, то слід сплатити наступного операційного (банківського) дня (див. п. 51.1 ПКУ), тобто до 01.08.2022 р.

 

Оподаткування дивідендів на користь юросіб

ТОВ, яке виплачує дивіденди на користь юрособи, не оподатковує таку виплату. Може виникати необхідність сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток, про що сказано нижче.

А от щодо юрособи, яка отримує дивіденди, ситуація така.

Згідно з пп. 10 п. 292.1 ПКУ до складу доходу платника єдиного податку не включаються дивіденди, отримані платником єдиного податку — юрособою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному цим Кодексом.

Якщо буквально сприймати цю норму, то не включаються до оподатковуваного доходу тільки ті дивіденди, які були оподатковані. На погляд податкової, це стосується дивідендів, щодо яких справляється авансовий внесок, про який ми скажемо нижче. А утримати такий внесок можуть тільки платники податку на прибуток. Таким чином, якщо юрособа — платник єдиного податку (в т. ч. 2%) отримав дивіденди від іншого платника єдиного податку, такі дивіденди слід включити до доходу, який оподатковується єдиним податком (див., наприклад, ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 29.01.2021 р. №325/ІПК/26-15-04-08-18).

 

Дивіденди «єдиннику» від «єдинника»

Відповідно до пп. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу дивіденди платіжщо здійснюється юридичною особою — емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Отже, емітент корпоративних прав розраховує дивіденди у зв’язку з розподілом частини його прибутку за правилами, встановленими бухгалтерським обліком.

При цьому згідно з пп. 57.1-1.1 п. 57.1-1 ст. 57 Податкового кодексу, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 п. 57.1-1 ст. 57 Податкового кодексу, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами зі сплати податку, передбаченими Податковим кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу (абз. 7 пп. 57.1-1.2 п. 57.1-1 ст. 57 Податкового кодексу).

Таким чином, юридична особа — платник єдиного податку, яка отримала від емітента корпоративних прав (платника єдиного податку) дивіденди, не оподатковані в порядку, визначеному Податковим кодексом, включає до складу доходу всю суму отриманих дивідендів з дотриманням вимог пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу.

Роз’яснення ГУ ДПС у Черкаській області від 03.09.2021 р.

 

Чи потрібно ТОВ сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток під час виплати дивідендів?

Під час виплати дивідендів на користь фізосіб авансовий внесок не справляється (див. пп. 57.1-1.3 ПКУ).

Не сплачується авансовий внесок, якщо дивіденди виплачує платник єдиного податку (див. пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Але потрібно буде сплачувати авансовий внесок, якщо виплата дивідендів буде на користь учасника юрособи, після повернення ТОВ на загальну систему оподаткування. Щоправда, якщо дивіденди виплачують на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб, авансовий внесок не справляють (див. пп. 57.1-1.3 ПКУ).

Як бачимо, сплата авансового внеску прив’язана не до дати нарахування дивідендів, а до дати виплати дивідендів, а також до податкового статусу ТОВ, яке виплачує дивіденди. Платником авансового внеску є лише платники податку на прибуток.  В будь-якому разі, якщо на дату виплати дивідендів ТОВ перебуває на єдиному податку (в т. ч. на 3-й групі з особливостями оподаткування за ставкою 2%), авансовий внесок не справляється.

 

Авансовий внесок

Відповідно до пп. 57.1-1.1 п. 57.1-1 ст. 57 ПКУ у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток — емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ. <...>

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

<...>

Роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 13.11.2020 р. 

 

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»