• Посилання скопійовано

Визначення доходу у турагента — платника ЄП 3-ї групи

Фізична особа — підприємець, платник єдиного податку (третя група), уклав договір доручення з профспілковою організацією на надання послуг сімейного відпочинку для її членів. У договорі прописано відсоток винагороди за послуги. У податковій інспекції говорять, що доведеться платити 5% від усієї суми коштів, що надійшли на розрахунковий рахунок, а не від винагороди. Мотивують це тим, що у видах діяльності має бути зазначено «посередницькі послуги з організації туризму». Але ж турагент згідно із Законом про туризм і так здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичних продуктів туроператорів, туристичних послуг суб’єктів підприємницької діяльності, характерних туристичних та супутніх послуг, товарів. Чи має рацію податкова? Якщо так, то який має бути складено договір, щоб враховувалася лише винагорода.

Щоб уникнути подібних проблем із податковими органами, рекомендуємо працювати за посередницькими (агентськими) договорами із постачальниками туристичних послуг, а не з їх замовниками. Тобто пропонуємо укласти агентський договір з туроператором або іншим суб’єктом туристичної діяльності з реалізації їх туристичних послуг за винагороду. Такий підхід більшою мірою відповідає визначенню статті 5 Закону України «Про туризм»: «туристичні агенти (далі — турагенти) — юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів і туристичних послуг інших суб’єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність з реалізації характерних та супутніх послуг».

Справді, турагент, за визначенням, провадить посередницьку діяльність. Відповідний код виду економічної діяльності згідно з КВЕД-2010 звучить: «Діяльність туристичних агентств» (код 79.11) і, як сказано у Класифікаторі, «включає посередницьку діяльність туристичних агентів з реалізації продукту туристичних операторів».

Турагентська діяльність — це не виключний вид діяльності, тож додатково можуть бути зазначені й інші види економічної діяльності. Рекомендуємо передбачити також вид діяльності «Надання інших послуг бронювання та пов’язана з цим діяльність», код 79.90.

 

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»