• Посилання скопійовано

Вартість ремонту власного майна підприємця, задіяного у виробництві товарів, можна включати до витрат

Податківці роз'яснили, чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до витрат вартість ремонту (поліпшення) майна (в тому числі касового апарату), як власного, так і орендованого

Вартість ремонту власного майна підприємця, задіяного у виробництві товарів, можна включати до витрат

ДФС у Волинській області зазначила, що перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою -підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено пп. 177.4.4 ПКУ. Зокрема, до них належать витрати на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Відповідно до ст. 776 ЦКУ, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Капітальний ремонт провадиться у строк, встановлений договором. Якщо строк не встановлений договором або ремонт викликаний невідкладною потребою, капітальний ремонт має бути проведений у розумний строк. 

Якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, наймач має право:

  • відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;
  • вимагати розірвання договору та відшкодування збитків. 

Отже, підприємець, який використовує у своїй господарській діяльності власне майно, яке прямо пов’язане з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, має право включати до витрат вартість ремонту (поліпшення) майна (в тому числі касового апарату).

При цьому вартість ремонту (поліпшення) орендованого майна фізособа – підприємець має право включати на підставі господарських договорів в яких передбачені умови експлуатації та їх ремонт.

Аналогічне роз'яснення розміщене на ресурсі "ЗІР" (підкатегорія 104.05)/

На підставі: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»