• Посилання скопійовано

Ведення бухобліку та визначення облікової політики для підприємця-"загальносистемника" не обов’язкові

Водночас підприємці на загальній системі оподаткування з метою обчислення оподаткованого доходу зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат

Ведення бухобліку та визначення облікової політики для підприємця-"загальносистемника" не обов’язкові

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 14.09.2017 р. №1966/К/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадує, що порядок оподаткування доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) визначено ст. 177 ПКУ.

Відповідно до п. 177.10 ПКУ підприємці -"загальносистемники" зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Отже, відповідно до вимог ПКУ, підприємці на загальній системі оподаткування з метою обчислення оподаткованого доходу зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат у порядку, встановленому наказом №481.

Про нюанси заповнення цієї Книги податківці також розповідали тут і тут, а про відповідальність за її неведення - тут>>

 

Щодо ведення бухобліку фізособою-підприємцем

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону про бухоблік цей закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності (далі - підприємства), які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством.

Бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством.

Облікова політика - це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Враховуючи викладене, ведення бухгалтерського обліку та визначення облікової політики для фізичної особи - підприємця не є обов’язковими.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»