• Посилання скопійовано

Охорона господарського приміщення не включається до витрат ФОП

Хоча склад витрат підприємця на загальній системі оподаткування і обмежений п. 177.4 ПКУ, ФОП не втрачають надію і задають податківцям запитання щодо різноманітних витрат, які в ПКУ прямо не згадуються

В індивідуальній консультації від 06.04.2018 р. №1480/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК ДФСУ розглянула питання про витрати підприємця на охорону нерухомості, яка використовується ним у господарській діяльності. 

От у юрособи все зрозуміло – витрати на охорону виробничого приміщення або, наприклад, готелю, в якому надаються послуги з проживання, рано чи пізно потраплять до собівартості реалізованих товарів/послуг.  Докладніше про бухоблік таких витрат у юрособи читайте тут.

Податковий облік для платників податку на прибуток наразі ґрунтується на фінрезультаті, обрахованому за правилами бухгалтерського обліку. Тож у юросіб з такими витратами проблем немає.  

У підприємця нібито теж є право на такі витрати за пп. 177.4.1 ПКУ. За ним до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. 

Але, на жаль, правил, схожих до порядку визначення собівартості реалізованих товарів, робіт, послуг за П(С)БО 16, для підприємців не існує. Тому податківці, яким дано право роз’яснювати норми ПКУ, вважають: встановлений п. 177.4 ПКУ перелік витрат не містить витрат на оплату послуг з охорони приміщень, зокрема, готелю.  Зазначені витрати не включаються до складу витрат фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»