• Посилання скопійовано

ФОП-«загальник» не сплатив аванс з ПДФО: які штрафи?

Податківці навели види штрафів, які загрожуватимуть підприємцю-«загальнику» у разі несплати чи несвоєчасної сплати авансу з ПДФО

ФОП-«загальник» не сплатив аванс з ПДФО: які штрафи?

ДФС у Львівській області інформує, що 19 жовтня 2018 року був черговий термін сплати авансових платежів з ПДФО за ІІІ квартал 2018 року фізичними особами – підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Пп. 177.5.1 ПКУ передбачено термін сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), розрахованих фізичною особою – підприємцем самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому, якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

Водночас пп. 177.5.3 ПКУ передбачено, що остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Термін сплати податкового зобов’язання з ПДФО, зазначеного у поданій фізичною особою – підприємцем податковій декларації визначений п. 57.1 ПКУ, а саме протягом 10 к. д., що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Відповідно до п. 126.1 ПКУ якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 126.2 ПКУ) протягом строків, визначених ПКУ, то платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

– при затримці до 30 к. д. включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

– при затримці більше 30 к. д., наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Отже, якщо фізичною особою – підприємцем несвоєчасно сплачено сума самостійно визначеного зобов’язання з ПДФО, у тому числі авансових платежів з ПДФО, то до платника податку застосовується відповідальність у вигляді штрафних санкцій відповідно до п. 126.1 ПКУ.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»