• Посилання скопійовано

Чи зобов’язаний ФОП під час підприємницької діяльності використовувати печатку?

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки

Чи зобов’язаний ФОП під час підприємницької діяльності використовувати печатку?

Закон України від 15.04.2014 р. №1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу»  вніс зміни до ряду кодексів та законів України, спрямованих на перехід до добровільності використання печаток суб’єктами господарювання приватного права. Про це повідомив начальник управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Київській області Андрій Рижиков.

Так, згідно п. 4 ст. 62 ГКУ підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків та може мати печатки.

Особливості статусу громадянина як суб’єкта господарювання визначено у ст. 128 ГКУ, яка не містить вимог щодо обов’язкової наявності печатки у суб’єкта господарювання.

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.

Водночас, узагальнюючи норми Податкового кодексу України (в тому числі п. 48.3 ПКУ) форми документів, які подаються до контролюючого органу (заяви, повідомлення, податкові декларації тощо), передбачають засвідчення підпису фізичної особи – підприємця або посадових осіб – юридичної особи печаткою за її наявності.

«Щодо використання печатки при здійсненні господарської діяльності, то фізичні особи – підприємці, у тому числі спрощенці, приймають рішення самостійно, враховуючи специфіку своєї діяльності», – підкреслив начальник управління податкового адміністрування Андрій Рижиков.

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»