• Посилання скопійовано

Поповнення «єдинником» банківського рахунка власними коштами - дохід чи ні?

Фізична особа — підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування. Протягом першого півріччя 2012 року підприємець поповнював банківський рахунок власними коштами. Чи включаються суми, внесені ФОП на свій банківський рахунок, до складу його оподатковуваного доходу?

Вважаємо, що власні кошти, внесені ФОП ЄП на свій банківський рахунок, не включаються до складу доходу з метою обкладення єдиним податком.
Підпунктом 1 пункту 292.1 Податкового кодексу України передбачено, що для фізичної особи — підприємця доходом з метою обкладення єдиним податком є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій чи безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого і нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі і використовується в його господарській діяльності. Пункт 292.11 Кодексу містить перелік надходжень, які не включаються до доходу платника єдиного податку. У зазначеному переліку немає окремого пункту, який би дозволяв не включати поповнення власними коштами розрахункового рахунка підприємця до складу доходу підприємця — платника єдиного податку. Але з визначення в пп. 14.1.56 ст. 14 ПКУ випливає, що доходами вважається загальна сума надходжень платника податків від усіх видів діяльності, отриманих протягом звітного періоду у грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах.
Поповнення підприємцем рахунка власними коштами не можна вважати доходом від будь-якого виду діяльності (економічної, підприємницької, господарської). Це операція з розпоряджання власними коштами. На нашу думку, ці суми не потрапляють до складу доходу підприємця, що оподатковується єдиним податком.
Проте ДПСУ дотримується іншої думки з цього питання. У Єдиній базі податкових знань міститься консультація такого змісту:
«Чи включаються до доходу ФОП — платника ЄП власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності?
Коротка відповідь: Власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.
Повна відповідь: Згідно з п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), доходом платника єдиного податку для фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Згідно з нормами Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 (далі — Інструкція), поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів підрозділяються на: поточні рахунки фізичних осіб — підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями. Тобто власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку».
Олександра Федак

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»