• Посилання скопійовано

Як підприємцеві на єдиному податку повернути надміру сплачений ЄСВ

Податківці розглянули алгоритм повернення добровільно сплаченого ЄСВ фізособам-"єдинникам", які є інвалідами або пенсіонерами за віком, у разі прийняття ними відповідного рішення

Як підприємцеві на єдиному податку повернути надміру сплачений ЄСВ

Як і раніше, так і в 2016 році фізособи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами, й отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ за себе. 

Проте раніше такі підприємці мали право укласти договір про добровільну сплату ЄСВ і, за умови сплати відповідних сум, претендувати на гарантії, передбачені державним соціальним страхуванням.

А з 01.01.2016 р., у зв’язку зі змінами, внесеними до Закону про ЄСВ, такі підприємці виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ (виключено абзац другий частини першої ст. 10 Закону про ЄСВ)! 

У листі від 17.02.2016 р. №5556/7/99-99-17-03-01-17 ДФСУ наголошувала: органи ДФС зобов'язані в односторонньому порядку достроково розірвати укладені з фізособами-підприємцями (в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність) договори про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, строк дії яких закінчується у 2016 році, з обов'язковим повідомленням платника ЄСВ про підстави дострокового розірвання такого договору.

Таким чином, останнім звітним періодом (місяцем), за який підприємці сплачують ЄСВ у розмірі та в строки, передбачені договором про добровільне страхування, був грудень 2015 року.

Однак податківці у листі від 18.10.2016 р. №33824/7/99-99-13-02-01-17 вказують, що у "єдинників"-інвалідів та пенсіонерів за віком при самостійній сплаті ЄСВ  у інтегрованій картці платника станом на 01.01.2016 р. могло виникнути позитивне сальдо.

 

Що робити, якщо після сплати такий "єдинник" бажає повернути надміру сплачений ЄСВ або якщо він сплатив його помилково?

Інструкцією №449 не передбачено процедури повернення помилково сплаченого ЄСВ такими особами. Також не має відповідних норм й у Порядку № 435 та граф у звіті з ЄСВ.

Але у коментованому листі податківці звернули увагу на Порядок №6. Цей порядок встановлює, зокрема, процедуру повернення платникам, на яких згідно із Законом про ЄСВ покладено обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ, надміру та/або помилково сплачених коштів. 

Зауважимо, що Порядок № 6 має загальний характер та не містить окремих норм для "єдинників"-інвалідів або пенсіонерів. Також в нього не вносилися норми щодо умов повернення ЄСВ з 2016 року для підприємців, адже саме з цього часу вони мають право на виплати за рахунок ФСС лікарняних та декретних. Про це детально ми писали у аналітиці та у новинах тут, тут і тут

У листі податківці зробили такий висновок:

«Враховуючи строки виникнення у зазначеної категорії платників права на будь-який вид соціальних виплат та спеціальні строки виникнення зобов’язань щодо сплаченого єдиного внеску, з метою запобігання незаконного отримання соціальних виплат, зобов’язуємо здійснювати задоволення заяви такого платника про повернення йому коштів тільки після отримання органом доходів і зборів від фондів соціального та пенсійного страхування підтвердження щодо неотримання соціальних виплат такими платниками.

При підтвердженні інформації щодо отримання платниками, зазначеними у пункті 4 розділу II Інструкції, які добровільно сплатили єдиний внесок, будь-яких соціальних виплат, підрозділ органу доходів і зборів, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, відмовляє в задоволенні заяви такого платника щодо повернення коштів.»

Тож на практиці процес повернення помилково/зайво сплаченого ЄСВ "єдинником"-інвалідом або пенсіонером проводиться за таким алгоритмом:

1. Подаємо заяву на повернення такого сплаченого ЄСВ.

2. ДФС направляє запит до ФСС та ПФУ щодо підтвердження факту отримання соцвиплат таким платником.

3. На підставі отриманого від ФСС та ПФУ підтвердження, що соціальні виплати таким платником не отримувалися, ДФС здійснює повернення помилково/зайво сплаченого ЄСВ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»