• Посилання скопійовано

Чи включається до доходу підприємця-"єдинника" дохід від відчуження землі

Податківці роз'яснили, що дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки, не включається до доходів платника єдиного податку та не зазначається в декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця. Натомість він оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах

Чи включається до доходу підприємця-"єдинника" дохід від відчуження землі

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 14.11.2017 р. №2612/М/99-99-13-01-03-14/ІПК роз'яснила, що доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Тобто, дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки, не включається до складу доходів платника єдиного податку та не зазначається в декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця.

Водночас згідно з пп. 165.1.40 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 ЗКУ залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.

Крім того, п. 172.1 ПКУ встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення, та за умови перебування її у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. При цьому, умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Водночас дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ.

Отже, дохід, отриманий фізичною особою від відчуження протягом звітного (податкового) року однієї земельної ділянки, набутої нею згідно з нормами ст. 121 ЗКУ не оподатковується податком та військовим збором та оскільки в такому випадку податковий обов’язок у платника податку не виникає, така фізична особа не зобов’язана подавати податкову декларацію за умови відсутності інших підстав для її подання.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»